Linna Johansson: Bloggen hot mot DN-elit

Publicerad
Uppdaterad
Privatpersoner startade bloggar. Det uppmärksammades inte någonstans. Ett antal mediefigurer startade bloggar. Det ledde till årets mest absurda DN-följetong.
De okända samt mediebloggarna samlades på ett enda ställe i bloggportalen.se. Det oroade genast DN. Vad handlade sommarens bloggdebatt om egentligen? Hur kunde en sån traditionell form av kommunikation anta formen av det nya farliga? Jag surfar runt bland de 1 070 stycken bloggarna som just nu finns samlade i Bloggportalen och hittar bara text, textmassor, hej detta är jag, såhär tänker jag. Alltsammans så klassiskt, det är prosa, det är dagbok, det är brev, det är journalistik, det är reportage, det är alla kapitel i skrivande som vi tog oss an i svenskan i åttan. Jag hittar inget nytt, jag hittar bara ett tillägg till det man hittar i tidningar och det är en lite mindre röst. Det vill säga konturerna av ett privat rum, något snabbt nedskrivet.

Jag skrev i våras

att jag gillade det, att jag tror att det finns en kvalitet här men den rätt blygsamma åsikten förvandlades först av Johan Croneman och sen av Ola Larsmo i DN till något helt annat, till en extrem idé om att vilja begrava all annan sorts journalistik, om att endast önska mig redogörelser för vad för käk som en manlig DN-tyckare proppar i sig en söndagskväll. Det är det lättaste som finns att avrätta åsikter man hittat på själv och nu ställer sig kritikerna på rad för att få göra det. I Svenskan skriver Andres Lokko att bloggarna visar på "en naivistisk tro på en ny slags uppriktighet; en direkthet och ödmjukhet som ska skilja bloggarens hederliga intentioner från, säg, den traditionellt självgoda och hårt positionerade dagstidningskrönikören. Endast i bloggosfären kan vi lära känna Riktiga Människor i all sin anskrämliga nakenhet". Larsmo skriver att: "Jag tror inte på subjektiviteten eller det privata som garant för trovärdighet."

Vet du vad, Larsmo,

jag tror inte heller på det. Och jag tror inte heller att man hittar absolut nakenhet här. Det handlade aldrig om det, utan om att vara nyfiken på människor, på deras sammanhang. Nej Andres, du behöver inte starta en blogg för du gör ju det där ändå, vi vet redan hur ditt universum ser ut, vilka referenser du använder och vilken blick du har. Det bloggarna gör har gjorts i åratal och i DN dessutom. Vad är egentligen idén bakom att låta en skribent välja ut tre personliga favoriter bland sommarens biofilmer? Varför inte bara publicera hundra i ett enda svep utan bildbylines och allt det där? Jo, för att vi ska lära känna skribenten, kanske hitta en favorit, upptäcka röda trådar, subjektivitet. Men det är som att vi ska dra en definitiv gräns här, att det skulle finnas en jätteskillnad mellan att redogöra för vilka biofilmer man valde att recensera och vad för videorullar man släpade hem.

Brittiska Guardian startade en blogg

i somras. Och kan ni tro, DN gillade det, ja "att döma av inläggen hittills är det högt och lågt, snabbt tyckande och lite mer djuplodande debatt om vartannat". Ja, det handlar om avstånd. Bloggen funkar där borta. Den där lilla privata rösten funkar i litteraturen. Den är ju mysig att se på, att lyssna på, den skapar bilder. Jag tror det är vad den här debatten handlar om, om att de svenska journalister som inte förstår mediabloggen egentligen ställer sig frågande inför att göra sig av med ett privilegium: att få se på men inte själv bli sedd.
Linna Johansson
Linna Johansson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag