ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Miljöminister Andreas Carlgren under invigningen av
Kosterhavets Nationalpark. Det är Sveriges mest artrika havsmiljö och här finns
också Sveriges enda korallrev. Foto: Lennart Rehnman
Miljöminister Andreas Carlgren under invigningen av Kosterhavets Nationalpark. Det är Sveriges mest artrika havsmiljö och här finns också Sveriges enda korallrev. Foto: Lennart Rehnman

Ledare: Greenpeace gör Carlgrens jobb

ANNONS:
Sverige fick i går sin första marina nationalpark.
Kosterhavet är ett utmärkt val. Det är Sveriges mest artrika havsmiljö och hemmet för förunderliga, unika varelser som armfotingen och kosterpiprensaren. Här finns också Sveriges enda korallrev. Men frågan är vilket skydd Kosterhavets artrikedom egentligen har fått.
Trots nationalparksstatusen kommer yrkesfisket att fortgå som vanligt i området. Enligt en överenskommelse med yrkesfiskarna är visserligen sex minimala områden, med bland annat korallrev, fredade från trålning. Men Greenpeace påpekade i går på SvD:s Brännpunkt att korallrev har påtrålats efter att överenskommelsen kom till. Dessutom menar många marinbiologer att även den trålning som sker utanför reven kan skada organismerna i de känsliga miljöerna, genom sedimenten de virvlar upp.
Miljöminister Andreas Carlgren är i vanlig ordning obekymrad.

Nyligen hävdade han ju att satsningen på den gigantiska motorvägen "Förbifart Stockholm" är miljövänlig eftersom sträckan kommer att trafikeras av ännu ej uppfunna utsläppsfria bilar. Samma loja optimism kännetecknar hans syn på Kosterhavet och andra marina reservat. Han menar, till skillnad från flertalet sakkunniga, att det juridiska skyddet mot skadligt yrkesfiske är tillräckligt.
Greenpeace krävde i går att Carlgren i konsekvensens namn ska göra potentiellt skadlig fiske i Kosterhavet tillståndspliktigt. Om så inte sker erbjöd sig organisationen att placera ut trålhinder. Det har Greenpeace redan gjort i Fladen och Lilla Middelgrund i Kattegatt, som precis som Kosterhavet är så kallade Natura 2000-områden.

Sverige är enligt EU-direktiv skyldigt att skydda dessa miljöer. Skillnaden mellan Kosterhavet och områdena i Kattegatt är att det förra helt ligger inom svenskt vatten. Därmed har Sverige betydligt större möjligheter att reglera fisket där. Men miljöministern tycks lika ointresserad i båda fallen. Det är visserligen ingen lätt uppgift att skydda de marina reservaten, vilket beror på EU:s idiotiska fiskepolitik. Den innebär att yrkesfisket ska ha tillträde även till miljöer som är skyddade enligt EU:s, i sammanhanget underordnade, miljöpolitik. Men en driven miljöpolitiker kapitulerar inte för att arbetet är svårt. Det gör däremot Andreas Carlgren. Han och regeringen borde ta strid för våra marina reservat. Det skulle även yrkesfiskarna tjäna på. Åtskillig forskning visar att marina reservat som fredas från fiske kraftigt ökar fiskbestånden omkring.
Det är bra att Greenpeace skyddar havsmiljöerna med sina stenblock men samtidigt pinsamt att en ideell förening måste göra regeringens jobb. Andreas Carlgren är en sällsynt dålig företrädare för en regering som säger sig prioritera havsmiljön.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: