ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Johannes Forssberg

De vann valet åt Barack Obama

Fristående kolumnist Här är Johannes Forsbergs samlingssida
ANNONS:

DAVIE, Florida. Barack Obama vann valet tack vare Aude Sicard.

En Haitiamerikansk kvinna som de senaste månaderna har “gått benen av sig” fram och tillbaka mellan dörrarna i haitiska kvarter i Broward country för att försäkra att alla går och röstar.

Han vann valet tack vare 25-åriga David som kom hit till från Illinois för flera månader sedan och tillsammans med andra ungdomar från hela landet outtröttligt har arbetat för att få president Obama återvald – utan en krona i ersättning.

Mitt Romneys kampanj hade räknat med att etniska minoriteter, ungdomar och de andra som ingick i koalitionen som valde Obama 2008 inte skulle rösta i tillnärmelsevis lika hög utsträckning som då. De hoppades på apatin och cynismen.

 

Republikanerna trodde att dessa människor skulle ha tappat tilltron till presidenten och till politiken efter flera år där deras enda politiska målsättning varit att obstruera för Obama. Och USA:s kongress därför slutat att fungera.

De trodde förmodligen också att de skulle hjälpas av alla de delstatliga republikanska makthavare som i exempelvis Florida har gjort det svårare att rösta.

De var därför förvissade om att det minimala stödet för republikanerna hos unga, singelkvinnor, svarta, latinos, med flera därför inte skulle spela någon roll. Det gamla, vita konservativa USA:s plikttrogna röster skulle ge republikanerna ännu en valseger.

• Det var en usel strategi.

Entusiasmen för Barack Obama är fortfarande enorm. Det nya USA gillar hans sjukvårdsreform, de gillar att han gjort det lättare för fattiga att börja på college. De vill ha jämställdhet mellan könen och förstår inte varför homosexualitet skulle vara en synd. De ser att ekonomin återhämtar sig och tror knappast att Mitt Romneys rikemanspolitik skulle snabba på den processen.

 

Barack Obama har bedrivit en stundtals smutsig kampanj, men han har till skillnad från miljardären Romney, alltid varit konsistent i sina värderingar. Och hans värderingar har gjort skillnad.

Hans värderingar inspirerar människor att ägna hela sina liv åt hans kampanj. De inspirerar vanliga människor att donera några hundralappar.

Mitt Romney har i stället burits fram av anonyma miljardärer. Han har inte haft tiotusentals människor som gått benen av sig för honom, som talat sönder sina röster, som givit upp hela sina liv för att få honom vald. Han berör inte människor. För många framstår han bara som en rik, vit man som vill bli president för att han kan.

Ikväll förlorade cynismen valet. Det är en stor stund för den amerikanska demokratin.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
Fler mest lästa ledare
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: