ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Johannes Forssberg: Falkvinges bunkerklubb

ANNONS:
Om ett par månader ges vi möjlighet att välja mellan Beatrice Ask och Thomas Bodström.
Värdesätter man sådant som rättssäkerhet och integritet är det ett val som påminner om det mellan en tungviktsmästares höger- eller vänsterkrok.
Oavsett vad man bestämmer sig för kommer resultatet att bli ungefär likadant, och inte direkt angenämt.
Under sådana omständigheter borde Piratpartiet ha lysande utsikter. Men de har en lång väg till riksdagen.
Att partiet redan sitter i Europaparlamentet har mycket liten betydelse. Det är med EU-val som på charterresor, inte så noga vem man går hem med.
Riksdagsval påminner om mer seriösa relationer, uppfattas som något allvarligt och bestående. Piratpartiet riskerar att bli valrörelsens motsvarighet till den där tysken med porrmustasch som var helt rätt på Ibiza men som är pinsam i den svenska vardagens gråa sken.

PP måste på en annan nivå visa prov på omdöme. Men i sina valmanifest, de så kallade "sjökorten", framstår partiet i vissa avseenden som ett skämt.
Det finns visserligen många bra förslag, men de dåliga är så omdömeslösa att man spontant vill förbjuda dess upphovsmän att ens befinna sig i närheten av riksdagshuset.
Piratpartiet vill göra det lagligt att i "ickekommersiellt syfte" fildela upphovsrättsskyddat material, vilket i sig är ett intressant förslag. Men samtidigt vill man att det ska bli olagligt att stämma någon för detta icke-brottsliga brott. I stället för att ärendet avslås och dör ska de som försökt få sin sak prövad kunna dömas till två års fängelse för "försvårande av kulturspridning".
En sådan idé kan bara födas i en bunker, där man har dragit ner alla persienner och stängt varje ventil.
Man kan tänka sig att atmosfären varit förgiftad av den revanschism som så ofta hörs i partiledaren Rick Falkvinges tal.

Piratpartiet vill inte
bara ställa saker till rätta, de vill utkräva hämnd. Upphovsrättsindustrin ska få smaka på sin egen medicin, med rättsosäkra lagar. Företrädare för FRA ska utredas för "brott mot privatlivslagar", fast de bara har följt riksdagsbeslut.
PKU-registret ska inte regleras - den världsunika blodbanken ska i stället förstöras helt och hållet, vilket vore förödande för den medicinska forskningen.
I sammanhanget är det möjligen mest komiskt att Piratpartiet kräver att riksdagen ber om ursäkt för FRA-lagen, men det är talande. När sanningen segrar ska de otrogna buga sig för de som hela tiden har sett ljuset, ungefär. Den här typen av föreställningar har Piratpartiet gemensamt med många missnöjespartier, liksom stilistiken i valmanifestet. Många haranger är fullständigt obegripliga. Anrättningen har kryddats med riksdagspartiernas värsta klyschor. Skolan ska "framtidssäkras" och ord som "framtidens ekonomi" upprepas i oändlighet. Den förtrollade framtiden tycks för övrigt vara förutbestämd, bara Rick Falkvinge får makten. Hemska tanke.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: