ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Isobel Hadley-Kamptz: Sprit värre än hasch

ANNONS:
Alkohol är farligare än LSD. Så klatschigt kan man sammanfatta en vetenskaplig utredning till brittiska underhuset som presenterades i förra veckan.

Drogrelaterade

skador på individen och på samhället i form av kriminalitet och vårdbehov hade räknats samman, och 20 droger listats från farligast, heroin, till minst farligt, kat. Alkohol kom femma, långt före amfetamin, LSD, cannabis och ecstasy. Att lagliga droger som alkohol och tobak är långt farligare än många olagliga har man i och för sig vetat länge. Bara i Storbritannien dödar alkoholen 22 000 personer per år och tobaken 114 000. Illegala droger dödade 1500 på ett år. Sammanlagt. Det fysiskt farligaste för cannabisanvändare är tobaken man blandar ut med. I konkurrens med godissuget sån rökning gärna leder till. Nu förespråkar inte de brittiska utredarna en kriminalisering av vare sig alkohol eller tobak. Men när man diskuterar narkotikapolitik kan det vara bra att åtminstone ha vetenskaplig grund för det man påstår. Hittills har vetenskap inte varit så populärt i de här diskussionerna i Sverige. Länge ignorerades forskare när de exempelvis förespråkade sprutbytesprogram och medicinsk drogavvänjning framför ideologisk. Bör tillåtas?

Där har det skett

stora framsteg bara de senaste åren. En human inställning till droganvändare avfärdas inte längre regelmässigt som flumliberalism. Den där flumliberalismen kanske rentav inte är lika mycket av ett skällsord heller längre. Förra året lanserade till och med regeringens narkotikasamordnare Björn Fries tanken på en omsorgscheck, där den enskilde missbrukaren själv ska få välja den vård som passar honom eller henne bäst. Det är en fantastisk idé och utgår äntligen från att missbrukare faktiskt är vårdbehövande mer än de är brottslingar. Men en sak får man fortfarande knappt tala om. Att vissa droger kanske inte borde vara förbjudna alls. För varför ska något vara olagligt om det inte är farligt för vare sig individ eller samhälle? Om det till skillnad från exempelvis alkohol inte leder till aggressivitet? Om det inte är mer beroendeframkallande än Coca-Cola?

Länge hävdade man

att lättare droger fungerar som inkörsport till tyngre. Att man måste ta i med hårdhandskarna mot exempelvis marijuana för att marijuanarökarna annars går vidare till crack och crystal meth. De brittiska forskarna avfärdar nu helt den tanken. Det finns ingen sådan effekt alls. Då går det betydligt värre för dem som tidigt började använda alkohol och tobak. På samma sätt menar vissa att allt annat än total repression leder till mer missbruk och mer social misär. Men enligt den brittiska undersökningen har mer än dubbelt så många i Sverige och Storbritannien använt droger det senaste året som i Holland. Den avslappnade holländska inställningen tycks alltså göra intresset att testa droger mindre. Det förbjudnas lockelse är större. Forskning visar dessutom att risken att gå från drogbruk till missbruk framför allt handlar om sociala faktorer. Den som har det svårt i allmänhet löper större risk. Är det då inte bättre att arbeta för allas möjlighet till ett rikt och tillfredsställande liv, än att bura in dem som tillfälligt försöker självmedicinera sig ur elände? För människor vill berusa sig. För att det är roligt, för att det dövar smärta, för att det visar på möjligheter till en annan personlighet. Vissa använder alkohol, andra Treo Comp, ytterligare andra marijuana. Det är inte rimligt att det minst farliga av de tre berusningsmedlen gör användaren kriminell.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: