ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Gunnar Wetterberg

Finanskrisen gör Ryssland nyktert

Fristående kolumnist Läs fler texter av Gunnar Wetterberg
ANNONS:
Rysslands omvandling är den viktigaste samtida händelsen i vår närhet. Bästa sättet att hantera den är genom samtal.
Strax utanför Moskva är det 30- 35 grader varmt sedan veckor tillbaka. Bland jättelika fläktar håller Ryssland på att få ett civilt samhälle till den sköra demokratin. I början av 1990-talet grundade filosofen Lena Nemirovskaja Moscow School of Political Studies. Skolan är ett nätverk för unga ryska politiker och affärsmän, med både ryska och utländska föreläsare. Ur ett par årtiondens seminarier har det kommit alltfler dumaledamöter, forskare och föreningsaktivister.
Deltagarna kommer från alla tänkbara riktningar och schatteringar. Sedan 1996 har jag svarat på frågor från alla riktningar i det ryska politiska livet. Nina Chrusjtjova från USA föreläser om frihet, Molotovs dotterson gör utrikespolitiska analyser från Kremls närhet, en av Sarkozys medarbetare berättar om EU-rättens inverkan på det franska rättsväsendet. Med stöd av Soros, USAID, Sida och andra ordnar skolan veckolånga seminarier, ibland i Moskva, ibland i städer som jag tidigare bara hade läst om - Perm, Pskov, Rostov-na-Donu, Krasnojarsk, Uljanovsk, Altai...
Från nio på morgonen till halv elva på kvällen förbrukar debattsugna deltagare ungefär en föreläsare varannan timme. Gästen får högst en halvtimme på sig - sedan vidtar en intensiv diskussion, med frågor och inlägg under ett par timmar.
För femton år sedan frågade deltagarna om den svenska socialismen, nu begriper man samspelet mellan välfärdens trygghet och anpassning till skarp internationell konkurrens - och avundas oss den kommunala självstyrelsen.

Eleverna forsar
igenom historia, säkerhetspolitik, ekonomi och massmediefrågor. Somt kan låta ganska udda i svenska öron. De debatterar domstolsväsendets uppbyggnad, om ord betyder mer än handling, om religiösa inflytanden i skolväsendet... De kommer från Tjetjenien (ganska många varje gång), Vladivostok, grannländer som Armenien, Litauen, Kazakhstan - och för några år sedan fick skolan en syster i Tbilisi.
Diskussionerna i år andades en försiktig förhoppning om att Ryssland håller på att vända sig västerut.
För några år sedan var det bistrare. KGB-veteranerna dök upp lite varstans, guvernörer grep in mot besvärliga domare, ryska ledare mumlade om en auktoritär kapitalism i förbund med Kina.
Men den internationella krisen har fått debatten att nyktra till. Ledningen vänder blicken västerut. Trots allt är det där som Ryssland har sina köpare av olja och framför allt gas.

Sverige har bidragit till Moscow School med pengar från Sida, mycket för att bekosta svenska föreläsare, till ömsesidig nytta och ökad förståelse. Häromåret glunkades det om indragning. Sida skulle inte ge bistånd till Ryssland. Det är en rimlig princip, men då måste pengarna skakas fram från annat håll. Få svenska kronor leder till ett så direkt idéutbyte med det stora grannlandets blivande ledare som samarbetet med Moscow School of Political Studies.
Det är ett svenskt intresse att skolan fortsätter och tryggas på lång sikt.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Mest delat
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
Fler mest lästa ledare
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: