ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Eric Erfors

Brev till Maud

Läs fler krönikor! Här är Eric Erfors samlingssida
ANNONS:
Hej Maud,
Hoppas att arbetslunchen med Göran Persson var givande. Förstod att han inte vände ryggen mot dig som i tv-debatterna, och att ni inte bara pratade Sveaskog utan också om era egna skogsinnehav.
Jag kommer just från centerpartiets hearing om FRA-lagen. Du borde definitivt ha varit där! FRA-kritiska centerpartister är ivriga som bävrar.
Läste på före hearingen och hittade en suverän riksdagsmotion du skrev i oktober 2005 om integritetsskydd. Minns du den?
Din motion var en enda lång hyllning till att stärka den personliga integriteten och en protest mot EU:s datalagringsdirektiv, att det "innebär obligatorisk lagring av information om alla människors ringande, sms:ande och surfande".
Just i dag tycker jag att ditt engagemang känns verkligt igen. Det var utmärkt och riktigt av centern att arrangera en sådan kvalificerad hearing i den för partiet och regeringen minerade FRA-frågan. När folkpartiet håller sin hearing - för de måste väl ändå våga? - så kan du stolt påpeka: "Vi i centern var först."
Du kan även agera talarförmedlare. Clarence Crafoord borde föreläsa för folkpartiet om hur FRA-lagens strider mot Europakonventionen. Och jag lyssnade med stort intresse på förre Säpochefen Anders Eriksson, en given expert i den parlamentariska utredning som måste komma.

Eriksson påpekade
att en metod för att kraftigt reducera massavlyssningen vore att låta tillståndsmyndigheten bestämma vilka sökbegrepp som FRA ska kunna använda sig av.
Och Maud, jag tror du är medveten om problemet: att ni i regeringen och i regeringskansliet är befriade från tillståndsplikten och fritt kan beställa från FRA. En av domarna i lagrådet framhöll att detta lär strida mot Europakonventionen.
UD är en av FRA:s största kunder. Jag har därmed svårt att förstå hur FRA-dissidenterna i folkpartiets krav på brottsmisstanke på denna punkt passar in i en ny FRA-lag. Vilka konkreta brottsmisstankar ska riktas mot utländska ambassader?

Men ni i centern
har även förslag på hur FRA-lagen ska kunna förbättras. Såvitt jag förstår rör det sig om ett antal olika varianter beroende på vilken centerpartist man talar med. Några säger att det är operatörerna som ska filtrera bort den inhemska trafiken, andra att det möjligen är en uppgift för tillståndsmyndigheten.
I vilket fall som helst är det oerhört tekniskt komplicerat, när våra mejl studsar fram och tillbaka.

Det faktum att tunga politiker i din riksdagsgrupp (jag tänker som du förstår främst på Staffan Danielsson) alltså förordar en radikal men samtidigt oerhört komplex förändring av den lag han var med och drev igenom i juni, är ett givet argument för att låta FRA-lagen genomgå en parlamentarisk utredning. Eller som det numera heter: riv upp, gör om, gör rätt!
Jag förstår att det är jobbigt för dig Maud, som varit extremt drivande i att forma alliansen. Jag förstår att du inte vill påminnas om det centerförflutna när partiet var borgerlighetens problembarn. Men massavlyssning via FRA är absolut ingen profilfråga för centern - ljusår från vad Öresundsbron var för Olof Johansson 1994.

Ingen borde alltså
kunna tvivla på din starka lojalitet med alliansen och målet att borgerligheten denna gång måste vara regeringsduglig. Men nu handlar det om återupprätta dugligheten och integritetsskyddet.
Jag ber dig alltså att låta de riksdagsledamöter som vill göra upp med oppositionen om en parlamentarisk utredning också få göra det.

Hälsningar Eric Erfors
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: