ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Expressens ledarskribent Eric Erfors. Foto: Jocke Berglund
Expressens ledarskribent Eric Erfors. Foto: Jocke Berglund

Eric Erfors: SÖKES: RIKSPOLISCHEF

ANNONS:
Kravprofil: Du ska kunna vända en Atlantångare utan att dina befäl gör myteri. Du ska också vara beredd att med kort varsel lämna din tjänst.
Justitieminister Beatrice Ask har använt sin politiska reflexer: ”Oj, hela havet stormar, här måste jag visa handlingskraft och sparka kaptenen.”
Men den tunga fackliga kritiken mot rikspolischef Stefan Strömberg är naturligtvis ingen nyhet för justitieministern. Strömbergs speciella och tuffa ledarstil kan inte heller vara en överraskning, speciellt om man som Ask suttit i justitieutskottet och ansvarat för rikspolischefens tidigare arbetsgivare domstolsverket. Domarna var också förbannade på sin dåvarande chef.
Det var kanske just dessa ångvältsmeriter som fick Thomas Bodström att anställa Strömberg.

Men det är först
när kritiken blir riktigt publik, i en debattartikel i den stora morgontidningen, som Ask känner att hon är tvungen att agera på något sätt.
Är det DN:s debattredaktörs publiceringsbeslut som styr Reinfeldts regeringsbeslut?
Bilden av en konflikträdd och stukad regering förstärks. Tyngd av usla opinionssiffror, urusel krishantering i medierna och Schenströms avgång har fått statsministern att prioritera arbetsro och julfrid.
Reinfeldt brukar ju ofta prata om hur intresserad han är av ledarskap. Men ledarskap innebär bland annat att stå bakom sina chefer när det blåser.
Tänk om justitieministern i stället gjort något så sensationellt som att ge Stefan Strömberg sitt stöd? Tänk om Beatrice Ask konstaterat att förändringar faktiskt är nödvändiga och att fackets egenintresse inte alla gånger är lika med medborgarnas intresse?
Det gjorde inte Ask. Hon valde den enkla vägen.

Thomas Bodströms kritik mot Beatrice Ask är emellertid patetisk. Bodström utsåg Strömberg för tre år sedan och polisens organisationsproblem och kris är förstås inte något som plötsligt uppstod efter socialdemokraternas valförlust för ett års sedan.
Nu gick Ask i Bodströms fälla. Genom att i torsdags glatt berätta för medierna att regeringen skulle sparka Strömberg drev han Ask framför sig.
Visst finns det fog att - som facken gör - ifrågasätta delar av Strömbergs revolution. Jakten på kvantitativa mål har också fått absurda konsekvenser. Polisforskaren Stefan Holgersson har beskrivit hur polisen hellre jagar stackars knarkare i en känd kvart än försöker få fast langare.
Kända missbrukare får kissa ofta hos polisen då det bättrar på statististiken.
Polisen är och ska förbli ett monopol. Men monopolets inbyggda ineffektivitet drabbar medborgarna och det enkla svaret från politikerna brukar vara att lova mer pengar. Men det svenska polisväsendet behöver en kulturrevolution. Om Polisen AB varit börsnoterat, hade konkursen varit nära. Vad polisen akut behöver är näringslivskompetens som kan bygga upp en effektiv organisation, effektivisera och motivera personalen. Hyr in en börs-VD, Beatrice Ask. Inte någon byråkrat.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: