ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Jens L'Estrade
Foto: Jens L'Estrade

Centern inte trovärdigt som ett miljöparti

ANNONS:

Vilket parti ska en borgerlig väljare rösta på, om han eller hon tycker att miljön är viktig? Centerpartiet framstår mer som alliansens fikonlöv än som ett rejält grönt alternativ.

I februari 2013 skrev miljöminister Lena Ek (C) en artikel på DN Debatt om hur viktigt det är att priset på utsläppsrätter inom EU:s utsläppshandelssystem hålls uppe: "Nuvarande pris på utsläppsrätter är för lågt" för att driva på en hållbar utveckling inom EU, skrev hon.

Ett sätt att höja priset är att medlemsländerna skrotar sina överskott av utsläppsrätter - som har uppstått genom gott miljöarbete på hemmaplan - i stället för att sälja dem. Men en kort tid efter Eks debattartikel beslutade regeringen att sälja svenska utsläppsrätter motsvarande 1,3 miljoner ton koldioxid. På så vis fick Anders Borg in 38 futtiga miljoner kronor till statskassan.

Miljöminister Lena Ek hade mycket svårt att förklara det gröna i denna manöver när hon frågades ut av Jens Holm (V) i riksdagen i torsdags. Hon skyllde på att regeringen hade lovat "den handlande sektorn" dessa utsläppsrätter och att man måste "honorera" sitt löfte. Men Riksrevisionen, som nyligen granskat frågan, uppger för SvD att man inte hört ett ord om att regeringen skulle vara tvingad att sälja utsläppsrätterna. Och miljödepartementet fick faktagranska revisionsrapporten innan den gick i tryck.

Pinsamt, för att uttrycka det milt.

Moderaterna och Centern har bråkat förr om vilken politik Sverige ska föra i utsläppshandelsfrågor. Man kan misstänka att det har bråkats även här, och att Centern har fått lägga sig.

Centerpartiet brukar få lägga sig när miljö står mot andra politiska intressen. Ibland lägger man sig alldeles frivilligt. Centern är ju i grunden ett jordbruks- och landsbygdsparti. Och man basar över näringsdepartementet. När jordbruks-, landsbygds- och jobbhänsyn ska vägas mot miljöhänsyn, får ofta miljön stryka på foten.

Sålunda tog landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) bort kadmiumskatten på konstgödsel för böndernas skull och stöder en liten fiskeindustri genom att tillåta fisk som har så höga halter av dioxin att den inte får exporteras till andra EU-länder. Och samtidigt som Centern säger sig ha visionen ett fossilfritt Sverige "om en generation" - en målbild så luddig som någon - propagerar partiledare Annie Lööf mot kilometerskatt för tunga fordon

Centern är inte trovärdigt som miljöparti. Och det är märkligt att alliansen inte inser att dess låga förtroende i gröna frågor är ett problem. Inte minst bland människor mitt i livet, mitt i storstaden. Det är människor som oroar sig över klimatet, som vill ha bra luft på gator och torg och mer cyklar än bilar.

Dessa människor har svårt att hitta ett miljöparti till höger om Miljöpartiet.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: