DAGS ATT TA ANSVAR, SAHLIN. De rödgröna vägrar att kännas vid något som helst ansvar för att begränsa SD:s makt. Om de rödgröna agerar som nejsägarblock i viktiga frågor kommer det att bli svårt att regera Sverige. Foto: Robban Andersson
DAGS ATT TA ANSVAR, SAHLIN. De rödgröna vägrar att kännas vid något som helst ansvar för att begränsa SD:s makt. Om de rödgröna agerar som nejsägarblock i viktiga frågor kommer det att bli svårt att regera Sverige.  Foto: Robban Andersson

Ansvarslöst

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
I dag börjar det politiska dramat på allvar. Klockan elva är det upprop i riksdagen, följt av det rafflande valet av talman. I morgon öppnas riksmötet officiellt av kungen varpå statsminister Fredrik Reinfeldt läser upp regeringsförklaringen och presenterar sin nygamla regering.
Många viktiga frågor hänger i luften, men en sak står redan klar. Riksdagen kommer att stiga ut ur sin anonymitet och bli ett maktforum att räkna med under den kommande mandatperioden. Det är talande att Reinfeldt i går utsåg stjärnskottet Anna Kinberg Batra till ny gruppledare i riksdagen.
På sätt och vis är det en välkommen maktförskjutning. Riksdagens ledamöter klagar ofta över att de känner sig som röstboskap eller som en stämpeldyna åt regeringen. Nu kommer arbetet i utskotten, surrandet i riksdagens korridorer och de ovissa omröstningarna att hamna i rampljuset som aldrig förr.

Samtidigt riskerar priset för denna maktförskjutning att bli högt. Skälet till att vi har hamnat i denna situation är väl känt - Sverigedemokraternas intåg i riksdagen. Och signalerna från såväl regeringen som de rödgröna har varit allt annat än betryggande de senaste veckorna.
Medan Reinfeldt har tigit som muren har de borgerliga småpartierna varit desto kaxigare. Maud Olofsson (C) har skadeglatt förutspått det rödgröna samarbetets sönderfall och hennes allianskollegor har låtit förstå att minoritetsregerandet kommer att bli en enkel seglats.
Än mer ansvarslöst har de rödgröna betett sig. Oppositionsledaren Mona Sahlin har uppenbarligen inte bestämt sig för vilken fot hon ska stå på. Ena dagen öppnar hon för samarbete med regeringen i syfte att begränsa SD:s inflytande. Nästa dag är det åter full konfrontation som gäller.
Dagens öppna strid om talmannen bådar illa. Efter att förre talmannen Björn von Sydow (S) tackat nej till att kandidera med motiveringen att han inte ville riskera att bli vald med SD:s stöd antog de flesta att Sahlin skulle gräva ner stridsyxan. Men Sahlin framhärdade alltså, och låter därmed SD avgöra vem som ska inneha Sveriges näst högsta ämbete efter statschefens.

Oavsett hur denna omröstning avlöper finns det bara förlorare. Och det indikerar att den kommande mandatperioden kan bli hur dramatisk som helst. Redan i oktober avgörs den svenska Afghanistanstyrkans fortsatta öde. I december röstar riksdagen om budgeten.
Under valrörelsen predikade de rödgröna dagligen vikten av att hålla SD borta från all typ av politiskt inflytande. Till och med passivt stöd från detta främlingsfientliga parti bannlystes.
Nu är tongångarna annorlunda. De rödgröna vägrar att kännas vid något som helst ansvar för att begränsa SD:s makt. Om den inställningen består - och de rödgröna uppträder som ett nejsägarblock i avgörande frågor - kommer det att bli svårt att regera landet. Särskilt om SD samtidigt försöker bedriva utpressning mot regeringen.
Ansvar har blivit det nya favoritordet i den politiska debatten. Men det har sällan varit en större bristvara.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag