ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Ann-Charlotte Marteus

"Ring P 1" sprider har. Foto: Johan Adelgren
"Ring P 1" sprider har. Foto: Johan Adelgren

s rasistradio

Läs fler krönikor! Här är Ann-Charlotte Marteus samlingssida
ANNONS:
Är det rimligt att Sveriges Radio har fyrtio minuter "Rasistnytt" i P1, måndag till fredag?
Tjugo över nio på morgnarna, efter Ekot, drar den intoleranta tokvinden in i min lägenhet. Då börjar ”Ring P1”.
I går handlade tjugotre av tjugofem minuter om
invandring och invandrare. Främst var det mediernas ”censurering” av nyheter om brott som upprörde medborgarna. Folk som kontaktar ”Ring P1” tycker näm-
ligen att det är mycket viktigt att få veta vilken etnisk bakgrund brottslingar har.
När medierna avstår ifrån att mäta skallarna på eller färgbestämma förbrytare känner sig dessa människor förda bakom ljuset.
En av gårdagens hobby-antropologer hade till och med tyckt sig märka att det bara är när bovarna är svenska som den etniska
bakgrunden nämns. Svenskar hängs ut, helt enkelt.
I sitt. Eget. Land.

”Ring P1” är alltid
tjockt med människor som häver ur sig dumheter om invandring. Jag menar dumheter. Det handlar om ogenomtänkt, felinformerat, osammanhängande dravel.
I går hade de alltså monopol, närapå, under en knapp halvtimme. Varför? Var det bara sverigedemokrater som bemannade telefonslussarna eller hade de inget annat att välja på? Var det bara köer av rasister på trådarna?
I så fall: är det viktigt för demokratin att public service har ett program för främlingsfientliga? Är det ens försvarbart?
Skulle det vara möjligt att ha ett dagligt program som, år efter år, upplät etern åt folk som avskyr handikappade? Samtal efter samtal om hur handikappade bör bo på institution och fråntas sina lyxiga permobiler och enorma bidrag.
Eller ett program som bara handlade om att kvinnor borde portas från högre utbildning, att de mår bra av att få stryk och i hemlighet drömmer om att bli våldtagna?
Eller kanske ett
litet magasin om att pensionärer ligger samhället till last – och tänk så mycket pengar vi skulle kunna satsa på riktig välfärd om vi slapp alla åldringar som inte fattar att partyt är över.

Pensionärer är oöverträffat ivriga deltagare i ”Ring P1” och för den som bär på illusionen att ålderdom automatiskt leder till visdom och klokskap är ”Ring P1” en rejäl väckarklocka. Tant efter gubbe bluddrar på om invandringens kostnader och vi som byggde landet och all denna brottslighet – som de aldrig själva har
råkat ut för, nota bene, de har bara läst om den i tidningarna eller lagt ihop ett och ett utifrån rykten och fantasier.
De borde skämmas. Ni borde skämmas. Många av er kommer att bli mycket äldre och
behöva vård dygnet runt. Vem tror ni kommer att ta hand om er, då? Jo, ni kommer att hamna på äldreboenden och vårdas av unga kvinnor som heter Nasrin och Nisha och Samira.

Det är Nisha som kommer att hålla dig i handen när du har ont och är rädd, det är Samira som kommer att fukta dina läppar när du har lunginflammation. Och när du halkar av rullstolen är det Muhammed som lyfter upp dig med sina starka, varma händer – och du kommer att vara så oändligt tacksam över att han finns.
I Sverige.
Funnes han inte, funnes de inte, skulle det vara ytterst glesbefolkat på många av Sveriges äldreboenden och varannan patient skulle ha liggsår upp över öronen.

”Ring P1” sprider hat och oemotsagda fördomar, timme efter timme efter timme. Är det Sveriges
Radios uppfattning att dumhat är en angelägen kulturyttring? Kan vi se fram emot det fräcka programmet ”Ring och säg vad du verkligen tycker om homo-
filer!”?
Eller vill public service profilera sig just med samhällsnyttigt invandrarhat?
Det är faktiskt inte okej. Lägg ner ”Ring P1”.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: