ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
<p>BRISTVARA.<b> 40 procent av de fristående grundskolorna i Kungliga bibliotekets enkät saknar skolbibliotek, liksom 56 procent av gymnasierna. De kommunala skolorna har dock ingenting att yvas över. 25 procent av grundskolorna och 16 procent av gymnasierna saknar tillgång till bibliotek. Foto: EMMA MATTSSON</b>
</p>

BRISTVARA. 40 procent av de fristående grundskolorna i Kungliga bibliotekets enkät saknar skolbibliotek, liksom 56 procent av gymnasierna. De kommunala skolorna har dock ingenting att yvas över. 25 procent av grundskolorna och 16 procent av gymnasierna saknar tillgång till bibliotek. Foto: EMMA MATTSSON

120613 Babbla inte bort bibblan

ANNONS:

Vad är ett skolbibliotek? Räcker det med att ha en stillsamt sönderfallande klassuppsättning av "Gösta Berlings saga"?

Nej. Ett skolbibliotek ska som minimum ha alfabetiskt sorterade, skönlitterära böcker och fackböcker, samt rimligen någon form av kartotek.

Optimalt ska det ligga i skolan. För att fungera som pedagogisk resurs ska det dessutom finnas personal som kan hjälpa till, tipsa och lära ut exempelvis källkritik. Och så ska biblioteket vara öppet - när eleverna behöver det, inte på onsdag nästa vecka.

Hur många elever har tillgång till ett sådant bibliotek? Bara en av tre, enligt Kungliga bibliotekets studie "Skolbibliotek 2012".

 

Skolornas enkätsvar ger bitvis en beklämmande bild: "Vi har i dagarna ställt i ordning vårt tidigare skolbibliotek då Skolinspektionen uppmanat oss att göra detta", "Biblioteket finns på fastlandet, vi lånar böcker där ett par ggr/termin då vi är i land av någon annan anledning", "Vår skola avsätter endast 4000/år, dessa går åt till vårt datasystem som vi inte kan säga upp. Därför har vi ingen möjlighet till bokinköp."

Fram till i fjol behövde inte friskolor ha skolbibliotek, ett förhållande som framtiden lär tappa många hakor inför. Nu är lagen ändrad, men verkligheten sackar efter: 40 procent av de fristående grundskolorna i KB:s enkät saknar tillgång till skolbibliotek, liksom 56 procent av gymnasierna. Det finns förstås djupt seriösa friskolor, men för vissa är tydligen räntesnurror viktigare än bokcirklar.

 

De kommunala skolorna har dock ingenting att yvas över. 25 procent av grundskolorna och 16 procent av gymnasierna saknar tillgång till bibliotek. Det är riktigt dåligt.

Vissa skolor löser biblioteksbehovet genom att integreras med ett närliggande folkbibliotek. Det är enligt skollagen ett acceptabelt arrangemang - förutsatt att det är ett strukturerat samarbete som garanterar att eleverna får sina särskilda behov tillfredsställda. Det duger inte att rektor noterar att det finns ett bibliotek i trakten, som ungarna kan besöka i teorin.

Men alla kommuner har inte politiskt fattade beslut som samarbete. Detta, liksom det faktum att så många skolor saknar tillgång till bibliotek, gör att man återigen kan ifrågasätta kommunernas lämplighet som skolhuvudman.

 

KB:s studie visar att elever i skolor med skolbiblio­tek har högre slutbetyg i avgångsklasserna än skolor utan bibliotek. Det är inga svindlande skillnader, men de är genomgående. Och oavsett om sambandet beror på att betygen höjs för läsande elever, eller på att ambitiösa elever dras till ambitiösa skolor, är det oroande. Inte minst mot bakgrund av skolverkets rapport, nyligen, om den ökande skolsegregationen.

Enligt den nya skollagen kan skolor varnas och, om de fortsätter att fela, bötfällas. Men ingen skola har ännu bötfällts för biblioteksslarv. Skolinspektionen måste vässa sina klor!

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: