ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Mona Sahlin och Nicolas Sarkozy är inne på farliga vägar som går stick i stäv med hela idén med EU. Foto: SVEN LINDWALL, REUTERS (Montage)
Mona Sahlin och Nicolas Sarkozy är inne på farliga vägar som går stick i stäv med hela idén med EU. Foto: SVEN LINDWALL, REUTERS (Montage)

090211: Varning för protektionism

ANNONS:
EU har som mål att bli världens starkaste ekonomi. Målet var avlägset redan före krisen. Med de protektionistiska vindar som nu blåser i unionen riskerar det att bli ouppnåeligt.
Fredrik Reinfeldt är på turné i maktens korridorer i EU och uttalar sig bekymrat om den nationella egoism som gror i flera medlemsländer. Det får väl tolkas som att han ångrar sitt uttalande i december när han uppmanade oss att köpa svenskt i julhandeln. Utan en fri inre marknad av varor och tjänster i EU klarar vi inte krisen.
EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso är också kritisk till utvecklingen, och ordförandelandet Tjeckien har kallat till ett extra toppmöte. Detta för att försöka stoppa att fler länder lägger krispaket som motverkar den sunda konkurrensen inom unionen. Och för att tysta retoriken om att "skydda" den egna ekonomin. De politiker som driver den linjen målar in sig i ett populistiskt hörn, förödande för både ekonomin och EU-projektet.
Frankrike har redan lagt ett stort bilpaket med villkoret att ingen fransk tillverkning får läggas ned och inga franska jobb försvinna. President Nicolas Sarkozy fördömer också franska biltillverkare som vill bygga bilar i Tjeckien.

Det är bra att
EU-kommissionen markerar mot sådana protektionistiska fasoner. Men Barroso borde också försöka uppfostra själva kommissionen. Den har nyligen öppnat dörren för att medlemsstater ska kunna gynna de egna medborgarna och försvåra för billigare arbetskraft från andra EU-länder. Trycket från de socialistiska parlamentsledamöterna är hårt, inte minst bland de brittiska efter att arbetare i Storbritannien strejkat mot "låglönearbetarna" utifrån.
Kommissionen har inlett flera undersökningar för att se vilka konsekvenser nuvarande regler har. I de diskussionerna är Laval-domen, från skolbygget i Vaxholm, ett slagträ för dem som vill stärka de nationella fackens makt.
Även om reglerna inte ändras i slutändan kan kommissionens signaler och agerande mycket väl leda till att en vidare regeltolkning tolereras.
Det vore ett stort steg tillbaka för en av grundtankarna med unionen: att lätt kunna jobba i vilket land man vill.

Också i Sverige hörs protektionistiska tongångar. Mona Sahlins utspel om att stoppa export av Sveriges elproduktion - för att tvinga fram lägre elpriser för den inhemska industrin - är beklämmande. Nya, stora elkablar till Europa skulle kunna göra el till en viktig exportindustri. För att locka investerare i förnyelsebar energi, som till exempel vindkraft, behövs starka ekonomiska incitament. Att hindra dem från att göra affärer utomlands sänder helt fel signaler. Dessutom skulle svensk el vara mer än välkommen i flera EU-länder för att slippa smutsig kolkraft och kunna dämpa beroendet av gas från Ryssland.
Till en början kan det kännas tryggt att "låsa in" jobb och tillverkning i det egna landet, men på längre sikt är protektionism förödande för den ekonomiska utvecklingen i hela EU.
Därför måste alla goda krafter stå upp för den fria marknaden.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: