ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Vågar Fredrik Federley (c), Annie Johansson (c), Alf Svensson (kd) och Birgitta Ohlsson (fp) rösta nej till FRA-lagen? Foto: Nils Petter Nilsson, Olle Sporring, Cornelia Nordström och Roger Vikström
Vågar Fredrik Federley (c), Annie Johansson (c), Alf Svensson (kd) och Birgitta Ohlsson (fp) rösta nej till FRA-lagen? Foto: Nils Petter Nilsson, Olle Sporring, Cornelia Nordström och Roger Vikström

080608: Efterlyses: fyra modiga politiker

ANNONS:
Tisdagen 17 juni 2008 kommer att inta en sorglig plats i den svenska politiska historien.
Det var då stora delar av det svenska folkets integritet såldes ut av riksdagen; det var då det övervakningsindustriella komplexet fick igenom sin lex Orwell.
Det var då den grundlagsskyddade brevhemligheten sprättades upp; det var då det grundlagsskyddade källskyddet försvann när statliga övervakare med hotmailadress avslöjar övervakningsskandaler för medierna. Ty de kan lätt fastna i Försvarets radioanstalts nät.
Nu behöver inte denna svenska stasi light-variant bli verklighet. Om bara fyra borgerliga riksdagsledamöter hoppar av det borgerliga transportkompaniet i riksdagen kan vi vakna upp till ett betydligt friare Sverige 18 juni.
FRA-lagen innebär att din e-post, dina fax och dina telefonsamtal kommer att kunna lagras, avlyssnas och övervakas av staten. Du behöver inte vara misstänkt för något brott, utan det räcker med den vaga formuleringen om att ett ”yttre hot” anses föreligga.

I propositionen avfärdas Europakonventionen med ett lättvindigt cirkelresonemang om att då det gäller ”statens säkerhet” så är inskränkningar av grundläggande medborgerliga rättigheter lättare att motivera. Så har också George W Bush försvarat Guantànamo.
Många kliv mot övervakningssamhället har tagits under Thomas Bodströms och efterträdaren Beatrice Asks tid på justitiedepartementet. Men detta är det Stora Steget som får andra statliga tvångsmedel att framstå som ett myggbett. Ja, självaste Säpo (!) varnade i sitt remissvar om FRA-lagen:
”Det är således fråga om en massiv telefonavlyssning och förslaget innebär en kränkning av enskilds integritet som vida överstiger den kränkning som förslaget om buggning och preventiva tvångsmedel sammantaget innebär.”
Borgerliga riksdagsledamöter bör försöka läsa dessa varningsrader en gång till.
Det finns nämligen goda skäl att tro att de bara kommer agera knapptryckare, att de helst vill fly från sitt demokratiska ansvar och inte sätta sig in i detta djupt integritetskänsliga förslag.
Vet de 178 borgerliga riksdagsledamöterna vad de egentligen röstar om 17 juni? Om nu svenska folket ska totalövervakas, borde inte vi i konsekvensens namn kontrollera de ansvariga politikernas kunskapsnivå?
Mejla eller ring din riksdagsledamot!

En enig opposition kräver att försvarsminister Sten Tolgfors återkommer med en mer rättssäker lag. Än finns alltså chansen att stoppa lagstiftningen.
Riksdagsmatematiken innebär, som sagt var, att endast fyra borgerliga riksdagsledamöter behöver ställa sig på rätt sida. Sverige behöver nu fyra modiga politiker som vågar rösta efter sin övertygelse. Trots att partipiskan viner.
Vågar Fredrick Federley (c)? Vad säger partikamraten Annie Johansson? Eller moderaten Henrik von Sydow? Vågar folkpartisten Birgitta Ohlsson? Och Alf Svensson, kd, behöver väl inte ta några framtida karriärhänsyn?
Alla dessa riksdagsledamöter har i ord framhävt sig själva som lojala vakthundar för integriteten och rätten till ett fredat privatliv. Nu har de chansen att visa det i praktisk handling.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
Fler mest lästa ledare
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: