060911: För defensivt

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

En skamlös Göran Persson

gick på söndagskvällen till motoffensiv. Den framgångsvåg som Fredrik Reinfeldt hittills ridit på under valdebatterna skulle nu hejdas och vändas. Den lite avslagna stilen från TV4-duellen var som bortblåst, liksom den högburna statsmannaminen. Det fanns ingen värdighet längre, bara vinna eller försvinna. Persson slogs för sitt politiska liv och det var lika framgångsrikt som avslöjande. Moderatledaren Fredrik Reinfeldt blev hårt ansatt av statsminister Göran Persson i gårdagens tv-debatt. Framgångsrikt därför att han faktiskt för första gången lyckades göra Reinfeldt svarslös. Det hade varit lätt att svara på bluffen om höjd skatt för pensionärer - de får inte del i jobbavdraget, vilket i Perssons värld belysande nog är en "extra pensionärsskatt". Det hade varit lätt att svara på vikten av att a-kassan inte blir ett flerårigt försörjningsalternativ. Det hade varit lätt att kontra alliansens städavdrag med regeringens hantverksavdrag. Och det hade rimligen varit lätt att redovisa hur liten skillnad det ofta är mellan att gå på bidrag och att ta de jobb som faktiskt finns.

Men Reinfeldt svarade inte

, utan upprepade att i utanförskapet vill alla inget annat än att arbeta. Men om det är så blir det faktiskt svårt att förstå varför sänkta ersättningsnivåer skulle spela så stor roll. Men det var också avslöjande därför att det blev så tydligt att Perssons lösning på den svenska arbetsmarknadens bidragsfällor är ännu mera bidrag. Förtidspensionärernas situation ska lösas med högre bidrag, trots att alla vet att denna kategori till stor del egentligen hör hemma på arbetsmarknaden och att de boomande förtidspensioneringarna varit ett sätt att hyfsa arbetslöshetsstatistiken. Den svenska relativa fattigdomen vill Persson också lösa med fler bidrag, trots att man vet att det handlar om arbetslöshet.

Debatten om städjobb

i hemmen blev duellens mest belysande del. Här finns en verklig konflikt mellan de båda blocken. Regeringens politik slår i stort sett ut denna typ av enklare tjänstejobb och det har man egentligen inget emot. Man säger det kanske inte högt, men i praktiken anser den socialdemokratiska regeringen att det är bättre att gå på bidrag än att ha låglönejobb. Samarbetspartierna förädlar i sin tur denna ickearbetslinje med att det är bättre att folk förverkligar sina privata intressen än att de sliter med jobb de inte vill ha.

Alliansen har en annan

syn på arbetsmarknaden och vill aktivt etablera låglönejobben som en naturlig del. Hellre ett sådant jobb än inget alls, är devisen. Man menar att erfarenheten från länder som USA talar för att låglönejobben är ett bra insteg på arbetsmarknaden och inget man har permanent. Eftersom den hårt konkurrensutsatta industrin aldrig kommer att kunna ordna full sysselsättning måste vi öppna för andra branscher. Och efter att socialdemokraterna försökt med sin politik i 12 år och den reella arbetslösheten bara har växt, är det hög tid att pröva andra modeller.

Detta är en bra

debatt för Sverige. Det är bra att Reinfeldt har etablerat den. Det är bra att den vunnit så överraskande starkt gehör. Och det vore ännu bättre om han kunde tala om vikten av arbete med samma passion och övertygelse som Persson talar om vikten av bidrag.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag