ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Dömd för våldtäkt. Malmöbon Wissam El Souri, 31, misstänks ha hetsat ett tiotal flickor att sexuellt posera inför honom via nätet. "Han har hållit sig till chattkonversationen, där han varit mycket grov", säger kammar-åklagare Ulrika Rogland. Foto: Ronny Johannesson
Dömd för våldtäkt. Malmöbon Wissam El Souri, 31, misstänks ha hetsat ett tiotal flickor att sexuellt posera inför honom via nätet. "Han har hållit sig till chattkonversationen, där han varit mycket grov", säger kammar-åklagare Ulrika Rogland. Foto: Ronny Johannesson

Wissam, 31, hetsade flickor att sexposera

ANNONS:
KNAPPT VAR TREDJE ANMÄLAN LEDER TILL ÅTAL

Antalet polisanmälningar av utnyttjande av barn för sexuell posering över nätet har ökat kraftigt de två senaste åren.

Men de flesta leder inte till åtal. Och bara ett fåtal av anmälningarna leder till fällande domar.

758 anmälningar om utnyttjande av barn för sexuell posering inkom under 2012.

323 av dessa gick till åtal. Men i bara nio fall lagfördes en gärningsman.

620 anmälningar om utnyttjande av barn för sexuell posering inkom första halvåret 2013.

216 av dessa ledde till åtal. Fällande domar finns ingen statistik över.

Visa merVisa mindre
"Finns en problematikmed anonymitet på nätet"

'' Det finns en problematik med anonymiteten på nätet, säger Jörgen Lindeberg, Rikskriminalpolisens expert på nätsexbrott mot barn till TT. Ett annat problem är att en gärningsman kan verka över hela landet.

'' Det är svårt att se mönster, att det är samma gärningsman. Det kan pågå utredning mot exempelvis samma nickname över hela Sverige utan att man känner till varandra.Rikskriminalpolisen bedriver underrättelse- och kartläggningsarbete mot förövarna. Exakt hur många som de har haft eller har uppsikt över vill Lindeberg inte uppge.

Visa merVisa mindre

Bara veckor efter att Malmöbon Wissam El Souri, 31, blivit villkorligt frigiven från sitt våldtäktsstraff misstänks han ha inlett ett omfattande sexuellt utnyttjande och ofredande av hundratals flickor mellan 9 och 16 år.

På tisdagen åtalades han för elva fall.

I förundersökningens bevis finns bland annat utdrag från den chattkonversation, som fanns kvar i hans dator när den beslagtogs, där 31-åringen hetsar flickor mellan 9 och 16 år att posera sexuellt och ta av sig kläderna.

Själv förnekar Wissam El Souri all skuld.

Kammaråklagare Ulrika Rogland åtalar Wissam El Souri för "grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och sexuellt ofredande".

Kartläggningen av hans misstänkta brott visar att de pågått sedan januari 2012. Han släpptes i december 2011 efter att ha avtjänat närmare två år av sitt fängelsestraff för våldtäkter på två 14-åriga flickor i mars 2010.

Det var först i somras polisen kom Wissam på spåren, närmast av en tillfällighet. Han misstänktes för sexuellt ofredande i ett helt annat sammanhang. I den utredningen beslagtogs hans dator. Det var då hans många sexkontakter med småflickor upptäcktes.

Chattkonversation i datorn

Den chattkonversation som inte raderats och som innehåller det nedskrivna utbytet mellan den misstänkte gärningsmannen Wissam El Souri och de elva flickorna, mellan nio och 16 år, är väl dokumenterad i förundersökningen. De är åklagarens främsta bevisning.

I chattkonversationerna , där Wissam El Souri utger sig för att vara 15, 16 år, hetsar han flickorna att posera sexuellt och ta av sig kläderna.

Efter att i en chatt frågat om flickans ålder och fått svaret "13" ber han henne att ta av sig sina trosor och fortsätter trots flera nej från flickan att be henne att klä av sig.

Anhölls i slutet av juli

I slutet av juli anhölls Wissam El Souri och har sedan dess suttit häktad.

- Polisen kunde lista sexkonversationer med över 150 flickor som han ägnat sig åt på Skype och i chattar. Han uppgav falska namn, sa sig vara 15, 16 år och presenterade sig med bilder som föreställda attraktiva pojkar i tonårsåldern, säger Ulrika Rogland.

Efter ett mödosamt spaningsarbete kunde cirka hundra av flickorna identifieras. De fanns spridda över hela landet.

- Förundersökningen fortsätter. Den rör i första hand ytterligare ett 30-tal flickor som han haft kontakt med. Men det är ett tidsödande arbete, därför valde jag att bryta ut dessa elva färdigutredda fall och väcka åtal så att rättegångsförfarandet kommer i gång.

Trots det stora antal flickor som lockats in i den misstänkte 31-åringens sexkontaktnät har ingen anmälan gjorts mot honom.

- Det finns ett stort mörkertal i den här världen. Skam och rädsla för upptäckt och vad föräldrarna ska tycka, säger kammaråklagare Ulrika Rogland.

Specialutbildade ledare

Det ställde höga krav på de specialutbildade förhörsledarna att närma sig flickorna och deras familjer.

- De har ju inte gjort något som helst brottsligt. De är inte skyldiga på något sätt, bara utnyttjade och kränkta. Men hos många sitter skammen djupt, säger Ulrika Rogland.

Det framgår också av utskrifterna från de videoinspelade förhören som ingår i förundersökningen.

Försiktigt och tålmodigt driver förhörsledarna samtalen till vad som verkligen hände inför webbkamera och mikrofon i mötena med vad de trodde var den söta 15-årige kille som uppvaktat dem. Den skriftliga bevisningen av konversationerna är otvetydig. Och flickorna beskriver till sist, exempelvis:

"Det var typ runkar, nåt sånt dära. Det var då han ville se mig utan kläder. Eller mig eller NN. Han visade den där... (ohörbart)".

Är det snoppen du talar om, undrar förhörsledaren?

"Ja"

Smickrade flickorna

Att Wissam El Souri, enligt misstankarna, lyckats komma så nära flickorna och få dem att ställa upp på hans brottsliga gärningar och önskemål beror på smicker och att flickorna tyckte han var söt på bild, förklarar Ulrika Rogland.

Webbkameran höll han aldrig riktad mot sitt ansikte, bara mot sitt skrev, ofta naket.

Själv slår Wissam El Souri ifrån sig alla anklagelser vid de många och långa förhör som hållits med honom. Han påstår konsekvent att någon annan utnyttjat hans konton på internet.

I förundersökningen finns också många vittnesmål från hans kolleger på det företag, där han fick jobb efter avtjänandet av våldtäktsdomen. Han beskrivs som en normal arbetskamrat, om än med ett lidelsefullt intresse för sin mobiltelefon.

Fängslad för våldtäkt

Han slutade på egen begäran, när det kom ut att han suttit i fängelse för våldtäkt. Han har haft gott om flickvänner och hanterat relationerna utan några kända missöden.

Han var länge idrottsledare. Han är skötsam och det finns ingenting i hans bakgrund som pekar på att han har ingått i något barnpornografiskt nätverk.

- Vid något tillfälle i kontakterna med flickorna har han föreslagit att de ska träffas, men vad vi hittills fått fram har det aldrig skett, säger Ulrika Rogland.

- Han har hållit sig till chattkonversationen, där han varit mycket grov. Han har ofta gått fort fram och växlat smicker med pressande frågor om deras sexaktiviteter och erfarenheter och uppmanat dem att göra saker med sina kroppar.

Hålls inom två veckor

Rättegången kommer att hållas inom två veckor. Flickorna mellan 9 och 15 år avger sina vittnesmål genom de videoinspelade förhören. De övriga tre kallas till förhandlingarna, eller får möjligen direktvittna via videolänk, om de är bosatta långt från Malmö.

Samtliga kommer under hela rättsprocessen att ha fortsatt starkt stöd, framför allt av sina målsägarbiträden.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT KVÄLLSPOSTEN - FÖR INLOGGADE
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: