ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
OVÄNTAT VAL. 18-årige Hampus Melén blev överraskad av Detroits intresse. "Det kom lite som en chock det här", säger han.
OVÄNTAT VAL. 18-årige Hampus Melén blev överraskad av Detroits intresse. "Det kom lite som en chock det här", säger han.

Tingsryds doldis ska bli guldklimp i Detroit

ANNONS:
KVP:S GUNNAR NORDSTRÖM OM DE SYDSVENSKA SPELARNA SOM DRAFTADES I ÅR

ANDRÉ BURAKOVSKY, 18 år

Plats: Ytterforward.

Moderklubb: Malmö.

Klubb: Redhawks (klubb för kommande säsong ej klart)

Draftad av: Washington Capitals som nummer 23 (första rundan)

Kommentar: Capitals är i behov av mer talang på forwardssidan, där har ni anledningen till att man "chansade" och valde Burakovsky. André kan själv påskynda sin utveckling med att göra en kanonsäsong.

NIKLAS HANSSON, 18 år

Plats: Back. Moderklubb: Jonstorp. Klubb: Rögle.

Draftad av: Dallas Stars som nummer 68 (tredje rundan)

Kommentar: Stars är inne i en generationsväxling och omstart med nye coachen Lindy Ruff som ledare. Backsidan är okej, men inte fantastisk. Dallas hade många draftval i år efter att ha bytt bort flera äldre spelare. Visar med sitt val i tredje rundan att man tror på talangen.

ANTON CEDERHOLM, 18 år

Plats: Back. Moderklubb: Jonstorp. Klubb: Rögle.

Draftad av: Vancouver som nummer 145 (femte rundan)

Kommentar: Canucks har aldrig tid och råd att ta några dåliga år för att starta om. John Tortorella är ny och krävande coach, men han har sagt att han ska ge unga talanger chansen. Anton har två år framför sig när han måste visa Vancouver att han tar stormsteg framåt.

HAMPUS MELEN, 18 år

Plats: Ytterforward. Moderklubb: Kallinge/Ronneby. Klubb: Tingsryd.

Draftad av: Detroit som nummer 199 (sjunde rundan).

Kommentar: Detroit visar varje år att man har en förkärlek för svenska talanger, tänk Henrik Zetterberg. Oddsen att ta sig till NHL när man blir listad i sjunde rundan är inte så bra, men Detroit skolar in spelarna via några år i farmarlaget.

HÅKAN ANDERSSONS FYRA STÖRSTA FYND

När Detroit valde Henrik Zetterberg som 210e val totalt i NHL-draften 1999 trodde nog ingen i USA att han skulle bli något.

Men scouten Håkan Andersson såg något mer - och i dag kan ingen ifrågasätta hans beslut. Nedan följer tre andra sena draftval som blivit lyckade:

TOMAS HOLMSTRÖM

(257a totalt 1994)

Trots att "Homer" valdes sent blev det över 1000 NHL-matcher med Detroit och fyra Stanley Cuptitlar för publik- favoriten och powerplay-specialisten från Piteå.

JONATHAN ERICSSON

(291a totalt i draften 2002)

Inte den mest kända av Detroitsvenskarna, men Ericsson har gjort mer än 300 matcher i Red Wingströjan. Trots att han valdes så sent.

PAVEL DATSJUK

(171a totalt i draften 1998)

Har kallats för en av de svåraste spelarna att ta pucken ifrån i hela NHL. Lägg därtill flera utmärkelser för bästa defensiva forward och du förstår att ryssen är ett av Håkan Anderssons bästa fynd någonsin. Sammanställning: PETTER LANDÉN

I NHL-draftens sjunde runda gick Tingsryds doldis Hampus Melén, 18 till Detroit Red Wings. Bakom draftvalet står lagets Europa-scout Håkan Andersson.

Och han har hittat guldklimpar sent i draften förr.

- Det är en talangfull spelare vi fick i sjunde rundan, säger han.

Som 199:a totalt ropades Hampus Meléns namn ut i NHL-draftens sjunde runda.

En skräll då Melén inte gjort en A-lagsmatch för Tingsryd än så länge, utan spenderat största delen av sin säsong med juniorerna.

- Jag såg Hampus i J18-laget och han såg spännande ut. Han är stor och bra med pucken, säger Håkan Andersson.

Ett annat av Anderssons fynd, Henrik Zetterberg gick också sent i draften, på plats 210 totalt 1999. Men några liknelser mellan de två spelarna vill han inte göra.

- Det skulle bara vara taskigt mot Hampus. Det han måste tänka på nu är att jobba stenhårt och lägga på sig ordentligt med muskler.

Red Wings äger rättigheterna till spelaren i fyra år och kommer efter den tiden avgöra om de vill skriva kontrakt med honom eller inte.

"Kom som en chock"

Under tiden garanterar Andersson att de kommer hjälpa spelaren så mycket som möjligt. Han hoppas att Hampus Melén ska visa sig att vara ett nytt drömfynd.

- Vi hoppas på alla draftval vi gör. Nu räknar jag med att han gör en bra säsong med J 20-laget.

Huvudpersonen själv, Hampus Melén, var inte på plats i USA när det stod klart att han hade draftats. I stället var han hemma hos en kompis, och ingen av dem var förberedda på beskedet.

- Det kom lite som en chock det här. Vi blev glada förstås, det är en dröm jag haft sen jag visste vad draften var för något, berättar han.

Målet i år: En A-lagsmatch

Efter beskedet har Melén överrösts med gratulationer på alla håll och kanter. Från telefonsamtal och sms, till facebook och twitter.

Någon som inte var chockad var Patric Larsson, ledare för Tingsryds sportgrupp.

- Typiskt Håkan Andersson-val, säger han.

- Men Hampus har sköna moves och handleder. Nu ska han bara skynda långsamt. Vi i Tingsryd kommer självklart hjälpa honom på vägen. Nu är det mest upp till honom, avslutar Larsson.

Hampus Melén förbereder sig på att åka till ett camp med laget i mitten av juli. Därefter blir det fortsatt spel med Tingsryd. Fast han erkänner att det kunde ha blivit annorlunda.

- Jag har haft anbud från andra klubbar, kan inte säga vilka. Men jag ville inte flytta så vi stannande.

Var det klubbar från elitserien?

- Ja, det var det.

Efter att ha spenderat merparten av sin säsong med J 18-laget så hoppas Melén nu ta steget upp till J 20, och kanske även ett ytterligare steg.

- Jag har som mål att vara med i någon A-lagsmatch i år.

Därifrån ska resan mot NHL-drömmen ta nästa steg, detta efter samråd med Håkan Andersson.

- Jag pratade med honom dagen efter draften, han sa till mig att alltid jobba hårt och inte försöka mig på något dumt utan bara spela mitt spel.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: