ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Målmedveten. Kvällspostens Diamant Salihu träffade André Burakovsky i Washington. Om ett till två år tror 18-åringen att han är redo för NHL. Foto: DIamant salihu
Målmedveten. Kvällspostens Diamant Salihu träffade André Burakovsky i Washington. Om ett till två år tror 18-åringen att han är redo för NHL. Foto: DIamant salihu

Supertalangen som det pratas mest om

ANNONS:
HäR äR WASHINGTON CAPITALS

Hemmaarena: Verizon.

Största meriter: Stanley Cup-final 1998, åtta stycken divisionstitlar.

Största stjärnor i historien: Dino Ciccarelli, Mike Gartner, Adam Oates, Rod Langway, Larry Murphy, Scott Stevens, Peter Bondra, Michal Pivonka, Calle Johansson, Bengt Gustafsson, Dale Hunter.

Största stjärnor just nu: Alexander Ovetjkin, Nicklas Bäckström, Mike Green.

Tränare: Adam Oates, (Calle Johansson assisterande).

EXPERTERNA: Bästa NHL-vägen för Burakovsky

Gunnar Nordström:

Tiden från att ha blivit draftad och klubbens tålamod att få in spelaren i NHL har blivit kortare sedan lönetaket infördes. Därför är varje år så viktigt för spelarens utveckling. Jag skulle vilja se André i Svenska Hockeyligan nästa säsong. Han hade en ojämn säsong senast i allsvenskan och behöver ta nästa steg i lugn och ro. Jag tror att han ska ta det steget på hemmaplan och inte kasta sig i väg.

Niklas Jihde:

Jag har sagt det förr, jag tycker han ska stanna i hockeyallsvenskan och få speltid och erfarenhet. Stannar han i Sverige får han spela mycket, kanske även i powerplay och så vidare. Det tror jag han utvecklas mest av. Har man inte spelat en enda elitseriematch och inte har platsat riktigt i hockeyallsvenskan blir det svårt att ta plats i ett amerikanskt farmarlag.

Harald Lückner:

Det är svårt att säga vad som är bäst, det finns inget facit för hur man utvecklas bäst. Det finns killar som har gått igenom elitserien och det finns killar som har åkt över med en gång, se bara på Gabriel Landeskog. Vad som är bäst för André kan han bara avgöra själv. Men generellt tycker jag att unga spelare har bråttom att ta klivet över. Det bästa för André hade varit att ta en ordinarie plats i Malmö.

WASHINGTON, USA. Kvällsposten träffade André Burakovsky i Washington för att prata om framtiden - och intresset från rivalen Rögle.

Det är en avslappnad Malmöpåg som träffar Kvällsposten i centrala Washington DC, ett stenkast från Vita huset. André Burakovsky har en långt neddragen keps på huvudet, röd t-shirt och blå shorts. Kepsen kommer väl till användning i den stekande solen som mäter närmare 35 grader på termometern.

Bara timmar återstår före lägret som ska visa hur Burakovsky står sig bland drygt 50 andra talanger från hela världen drar i gång.

Svensken var NHL-klubbens förstaval - totalt nummer 23 - i första rundan i årets draft.

Direkt efter valet fick Burakovsky ett samtal av sin stora idol, Washington-kaptenen Alexander Ovetjkin, 27.

- Han sa "välkommen till klubben. Kul att du är en av oss nu. Jag ser fram emot att träffa dig". Sen hörde jag inte så mycket mer för det var så mycket ljud, berättar André Burakovsky stolt.

Via Kvällsposten hälsade också Washingtons andra superstjärna, Nicklas Bäckström, välkommen till Capitals:

- Ja, jag läste i en artikel att Bäckström ska hjälpa mig in i klubben och få mig att känna mig så välkommen som man kan bli. Det känns jätteskönt att en sån superstjärna vill hjälpa mig. Det är en enorm känsla.

En som möjligen var ännu gladare var pappa Robert Burakovsky, Malmös forna storstjärna med en säsong i NHL för Ottawa 1993/94 bakom sig.

- Pappa är hur stolt som helst. Han har inte släppt detta än. Han lever sig in i min hockey varje dag. Det hjälper mig enormt.

"Dröm som går i upplevelse"

Det är stora kontraster att ena dagen knappt få speltid i ett medelmåttigt lag i allsvenskan, för att i nästa bli draftad redan i första rundan till NHL. André Burakovsky är supertalangen som det pratas mest om just nu.

- Det betyder oerhört mycket. Det är en dröm som går i uppfyllelse att bli draftad, och särskilt så pass tidigt som jag blev. Sedan är jag så pass ung så det spelar inte så stor roll att jag kommer från allsvenskan. Jag har många år framför mig att bevisa något.

Yngst på hela träningslägret

Eftersom träningslägret precis ska börja är Burakovskys plan att försöka överraska Washington ännu mer än under draften. Han måste sticka ut bland 50 utvalda talanger mellan 18 och 25 år. På veckans schema står fysträning, mat, spelteori, matcher, sömn.

- Det känns lite nervöst för att jag är yngst på hela campen. Det är jag och några till som är födda 95, sen är det många som är över 20. Jag är lite nervös att de ska vara väldigt bra, erkänner Redhawkstalangen.

Fram till nu har han haft några lugna dagar. André har tränat dagligen tillsammans med Marcus Johansson, 22, som också spelar i Washington Capitals, och efter träningarna har "Lill-Burra" turistat ensam i stan. På sin första utflykt bad han en taxi att köra honom till ett stort köpcentrum. Sedan hittade han inte tillbaka.

- När jag skulle tillbaka tänkte jag "Shit, jag kan inte adressen tillbaka till hotellet. Hur löser jag det här?". Så jag sa bara kör till Capitals träningsarena. Men chauffören kunde knappt engelska och visste inte var rinken låg. Vi åkte runt i Washington i cirka en och en halv timme innan jag såg hotellet. Så jag fick en rätt dyr räkning på taxametern, berättar André när vi promenerar in mot Capitolium, säte för den amerikanska kongressen.

Utesluter inte en Rögle-flytt

Efter veckans träningsläger flyger André Burakovsky hem till Malmö. Han har ännu inte gjort klart med någon klubb, men i förra veckan valdes han även som nummer fem i CHL-draften av OHL-botten-laget Erie Otters från Pennsylvania.

I den draften väljer de amerikanska juniorligorna de mest lovande utländska spelarna. Att spela för Eire är ett alternativ, men svenska klubbar står högre upp på "Lill-Burras" önskelista.

Trots att 18-åringen tidigare deklarerat att han lämnar Malmö Redhawks, öppnar han åter dörren för hemmaklubben. Men han kan även tänka sig att gå till ärkerivalen Rögle.

- Jag ser kanske att Malmö skulle ha varit ett alternativ. Det blev ett hastigt beslut. Malmö har alltid varit favoritklubben. Det skulle vara om Sylvegård (Patrik, sportchef) vill ha mig igen.

Tror du inte att han det?

- Det vill han säkert. Jag vet inte. Malmö är ett alternativ. Sen har vi en del andra klubbar...

Men du utesluter inte Rögle?

- Nej, absolut inte. Rögle har enligt min agent visat att de verkligen vill ha mig. Det ser jag så klart ljust på att de verkligen vill satsa på mig. Det är sånt som spelar in när man väljer en klubb.

18-åringen säger att han måste tänka på sin utveckling och vara självisk när han beslutar sig för var han ska spela.

- Men in nuläget är jag ändå en Malmöbo. När man kommer från Malmö är man inte så förtjust i Rögle kan man säga. Det har alltid varit tuffa matcher mot dem och tjafs mellan lagen.

André Burakovsky blev draftad i första rundan av Washington Capitals och går nu igenom NHL-klubbens stenhårda träningsläger.

Kvällsposten träffade 18-åringen från Malmö i den amerikanska huvudstaden för att prata om Rögles flört, revanschen mot Malmö Redhawks - och varför han höll på att gråta på flygresan till New York.

- Rögle har enligt min agent visat att de verkligen vill ha mig. Det ser jag så klart ljust på, säger supertalangen.

Trots att André Burakovsky länge har betraktats som en supertalang tycker han inte att Malmö Redhawks har gett honom den speltid han har förtjänat.

Den gångna säsongen valde tränarduon Ulf Taavola och Mats Lusth ofta att bänka honom.

- Jag tycker egentligen att Malmö har varit bra ända sedan jag började som 13-årig och upp till A-laget. Men förra året blev jag undansatt lite för lätt många gånger.

"Allsvenskan är mer intressant"

Hur kändes det?

- Det kändes inte alltid så bra bli undansatt på bänken. Man vill ju vara på banan hela tiden. Jag tog upp det många gånger, men jag fick inget svar på varför det ofta var jag som satt på bänken.

- Jag försökte kriga vidare varje dag och försökte visa att det var jag som skulle spela. Jag tycker ändå att det lönade sig ganska bra i slutet för jag spelade ganska mycket och gjorde några poäng.

Känns det som en revansch nu när en NHL-klubb tror på dig?

- Ja, det är väl revansch att ett NHL-lag plötsligt äger mig och att Malmö inte gör det längre.

André Burakovsky ler.

Det märks att självförtroendet är på topp.

Utöver Malmö och Rögle har en rad andra klubbar visat intresse för 18-åringen. Det är bland annat Djurgården och en klubb i SHL (elitseriens nya namn), men vilket lag det är vill han inte avslöja.

- För tillfället tror jag det blir mer intressant att spela i allsvenskan. Jag måste tänka på speltiden, det är speltiden som gör att man utvecklas. Elitserien är en av topp tre-ligorna i världen. Det är inte så lätt för en 18-åring att gå in och prestera varje match.

Washington vill ha André tidigt

Washington Capitals har visat att de vill ha över André så fort han är redo.

- En av dem som jobbar med draften har sagt att han ska göra allt för att få över mig så snart som möjligt. Han ska se till att jag kommer till rätt klubb och spelar så mycket som möjligt där, för att en dag ha Washington-tröjan på mig hela tiden.

Har Washington sista ordet när du väljer klubb?

- Nej, det blir väl jag som har sista ordet som spelare, men Washington har nog en hel del att säga till om.

Hur mycket betyder pengarna?

- Förhoppningsvis kommer jag att tjäna mina pengar senare när jag blir äldre. Jag är ändå bara 18 och är inte beroende av pengar. Dem behöver jag inte nu. Jag spelar bara hockey för att jag tycker att det är roligt.

Spel i Sverige skulle underlätta studierna. André har tredje året kvar på gymnasiet och han vill gå färdigt, även om han inte är skolans största talang på att göra läxorna.

- Jag ska så klart försöka att göra klart gymnasiet. Det är ändå viktigt att man har en backup-plan om man blir skadad. Men det beror på var jag spelar. Om man ska lira i Erie kan det bli svårt att gå skolan. Då blir att läsa distans.

Hur bra är du i skolan?

- Jag ska inte påstå att jag är ett geni direkt, men jag krigar mig fram.

Vad fick du för betyg senast?

- Jag är inte så vass i matte så jag hade IG där. Sen hade jag ett IG till och resten var VG, något MVG och resten G. Med tanke på att jag hade över 70 procents frånvaro på grund av hockeyn,tycker jag att jag löste det rätt bra ändå.

Ser fram emot kändisskapet

I den stekande julisolen tittar vi på Vita huset. André tar en bild med mobilen och reflekterar över om USA:s president Barack Obama är hemma.

- Detta måste vara jobbigt. Han kan aldrig bara gå ut och ta en fika på stan eller vara på något varuhus. Det kan han inte.

Hur ser du själv på livet som väntar om du kommer till NHL och blir känd, då kommer ditt liv också att förändras dramatiskt?

- Det kommer att förändras en hel del. Man kanske får fans efter sig. Jag märker redan nu direkt efter draften... jag tror jag hade över 60 vänförfrågningar på Facebook och helt plötsligt hade jag 70 nya följare på Instagram. Det lär väl hända ännu mer i framtiden.

Men kändiskapet lockar också.

- Det är väl kul att folk lägger märke till en. Jag försöker alltid vara trevlig mot fans.

Är det något du ser fram emot?

- Ja, faktiskt.

"Den värsta flygningen"

När vi ses är det dagen efter flygkraschen i San Francisco, som krävde två dödsoffer och hundratals skadade passagerare. André har följt dramat på nyheterna och han berättar om sin egen mardrömsresa inför draften när han och föräldrarna flög till New York. Det var stormigt väder och planet hamnade i kraftig turbulens.

- Jag trodde att nu är jag färdig. Det blir ingen draft för mig. Jag var panikslagen och satt med huvudet mellan benen och började nästan gråta. Så rädd var jag. Det var den värsta flygningen i mitt liv. Jag längtade tills jag kom ner på marken.

Ett öde som han själv kan kontrollera är vilken klubb han närmast ska spela för, i väntan på att Washington ska kalla.

När är du redo för NHL?

- Fortsätter jag träna som jag gjort hela sommaren och hela mitt liv, då tror jag att jag är redo om 1,5 till 2 år.

Hur ser du dig själv om fem, tio år?

- Jag hoppas att jag ska ha Capitals-tröjan på mig varenda match, och att jag ska bli en stor spelare i laget och en toppspelare i NHL. Det är vad jag drömt om sedan jag var liten grabb.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: