ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Den ryska spikmattan ska hjälpa mot ryggsmärtor och sömnproblem. Men då får man stå ut med ett par minuters smärta först. Foto: Joachim Wall
Den ryska spikmattan ska hjälpa mot ryggsmärtor och sömnproblem. Men då får man stå ut med ett par minuters smärta först. Foto: Joachim Wall

Så är årets Skånemässa

ANNONS:
MALMÖ. Inredning, mat, hälsa och skönhet, 250 utställare och 26 500 besökare. Årets Skånemässa är här.
Kvällsposten testade mässans behåskola, provsatt en ekologisk soffa och försökte slappna av på en rysk spikmatta.
Vid första anblicken ser den ryska spikmattan ganska ofarlig ut. Den är till och med i plast. Men efter att ha känt på en av de 3 927 vassa piggarna är jag inte lika stursk.
I bruksanvisningen står att patienten inte bör lämnas ensam eller köra bil efteråt. Och om han eller hon svimmar finns det en akupunkturpunkt man kan använda för uppväckning.
Nu börjar jag bli riktigt tveksam över mitt uppdrag - att provligga mattan, som kallas för en intensiv form av akupunktur.
Malin Svärd lugnar mig.

Som en dag på stranden

– Först känns det ungefär som tusen nålar. Sedan blir det varmt, vissa säger att det känns som att ligga på stranden en varm dag.
Hon och Josefin Hietalahti studerar på komplementärmedicinska högskolan och hjälper vant till vid spikmattan. Ingen av dem har varit med om någon svimmat.
Det känns mer som att jag ligger på en stor, kokhet spisplatta än en sandstrand. Men efter några minuter försvinner smärtan. Det är faktiskt ganska skönt.
– Jag tror att det är kroppens sätt att reagera när den upplever att den attackeras, säger Malin Svärd.

Bra mot stress

Mattan ska vara bra mot bland annat stress, ryggsmärtor och sömnproblem genom att blodcirkulationen ökar och hormonerna endorfin och oxytocin frisätts.
Mässan erbjuder en mängd mindre smärtsamma alternativ. I matdelen finns allt från chokladpraliner till leverpastej att provsmaka eller köpa med hem. Den som är ute efter inredning till hemmet kan köpa solpaneler eller ekologiska möbler.
I ett bås håller Marie Svärd, återförsäljare på underklädesföretaget PXC, en behåskola varannan timme.
– Sju av tio kvinnor har fel storlek på sin behå. De flesta har för stort omfång och för små kupor, säger hon.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT KVÄLLSPOSTEN - FÖR INLOGGADE
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: