Rosengård spärrat - efter brandinferno

Publicerad
Uppdaterad
MALMÖ. I natt var Rosengård i Malmö på nytt ett inferno av bränder och upplopp. En krigszon.
Polisen tvingades spärra av hela stadsdelen. Brandmännen utsattes för stenkastning och raketbeskjutning.
- Det är kaos. Värre än Beirut som jag lämnade för 30 år sedan, sade ett upphetsat och förtvivlat vittne som såg kravallerna från sin balkong på sjunde våningen i Rosengårds centrum.
Oron började spridas redan i går eftermiddag. Under kvällen drog grupper av aggressiva ungdomar runt de ökända kvarteren längs Ramels väg. Flera av dem var maskerade.

Hätsk stämning

Stämningen var hätsk och när en bil stacks i brand utlöstes en våg av våldsamheter.
Ett hyrsläp, kiosker, byggbodar, miljöstationer och cykelskjul antändes. Larmen till SOS kom i tät följd. Brandmännen utsattes för stenkastning och beskjutning med fyrverkeripjäser. De kunde inte utföra sitt jobb utan poliseskort.
Piketstyrkor och ett 20-tal kravallutrustade polispatruller lyckades sent i natt bemästra det svåra läget. Räddningstjänsten fick bränderna under kontroll och avspärrningarna till stadsdelen kunde hävas.KRAVALLUTRUSTNING. Polisen var starkt rustad för att möta det oväntade upploppet i Rosengård. 20 polispatruller kunde till sist lugna folksamlingarna och hjälpa räddningstjänsten att komma fram. Foto: Oscar PerssonTOTALFöRSTöRD. Pölsevagnen var en av många anlagda bränder under Rosengårdsupploppen i går kväll och i natt. Kiosker, byggbodar, soprum, containrar, cykelskjul och omklädningsrum eldhärjades också. Foto: Oscar Persson
I flera månader har det varit tämligen lugnt på Rosengård. Polisens intensifierade närvaro och tätare kontakt med de boende i alla åldrar har bidragit till en tryggare situation.
Vad som fick det att smälla i går kväll och i natt hade polisen i morse ingen klar bild över.
- Alla insatser har varit inriktade på att få bukt med upprorsmakarna och stoppa bränder och skadegörelse, sa yttre befäl till Kvällsposten.
Både polisen och räddningstjänsten har skärpt beredskap och tillsyn på Rosengård framöver.

Inga signaler

Det fanns inga signaler som pekade på gårdagens utbrott. Nu kommer händelsen att utredas, vittnen höras och de ansvariga för kravallerna spåras.
- Ännu har ingen gripits eller delgetts misstanke. Men vi arbetar hårt med ärendet, sade Peter Martinsson, länsvakthavande befäl vid Skånepolisen i morse.
I anmälan rubriceras brotten som bland annat mordbrand, våldsamt upplopp och skadegörelse. Ingen är dock gripen eller omhändertagen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag