ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Bankrånaren Peeter Pohla får inte prenumerera på Land. Foto: Tomas Leprince
Bankrånaren Peeter Pohla får inte prenumerera på Land. Foto: Tomas Leprince

Rånare nekas till att prenumerera på Land

ANNONS:

Den som avtjänar sju års fängelse på säkerhetsavdelningen på Hall behöver så klart drömma sig bort.

Bankrånaren Peeter Pohla, 72, från Gubbligan vill prenumerera på Land - "den stora, glada familjetidningen".

Men kriminalvården säger nej.

Peeter Pohla dömdes 2011 till tolv års fängelse för Gubbligans serie av bankrån i Sydsverige. På grund av hans höga ålder sänkte hovrätten 2012 straffet till sju år - men bedömde ändå hans brottslighet som mycket allvarlig och hänsynslös.

I sin cell på säkerhetsavdelningen vill nu Peeter Pohla gärna läsa artiklar som "Lisa har hitta lugnet med yoga", "Hurra, nu blir vi 100 år och är friska!", eller kanske "Orolig för inbrott eller brand? Vinn en larm- och övervakningskamera!".

 

Ingen prenumeration

Men någon prenumeration på Land har det inte blivit. Kriminalvården har två gånger vägrat 72-åringen att använda sina egna pensionspengar till att betala tidningen.

Överklagar beslutet

Pengarna är låsta på ett konto som han inte får utnyttja. Sådant tillåts enligt föreskrifterna enbart när det finns "särskilda skäl", som när en intagen vill köpa glasögon eller betala tandläkaren, till exempel.

Pohla överklagar nu kriminalvårdens beslut till förvaltningsrätten. I sitt överklagande skriver han:

"Dessa negativa beslut innebär att pensionärer inte kan disponera fritt över sin pension. Kriminalvården har gjort sig till förmyndare över pensionärernas ekonomi. Något som det inte finns något lagstöd för."

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT KVÄLLSPOSTEN - FÖR INLOGGADE
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: