ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Prostituerade kämpar för sina rättigheter

ANNONS:

De betalar skatt men de har inte rätt till socialt skyddsnät. Nu kräver även Danmarks manliga prostituerade rätt till fackförening och pensionssparande.

– Det handlar om den vanliga människans frihet att göra vad de vill. Så länge det är lagligt så borde det vara accepterat, säger prostituerade Torben Jensen till politken.dk.

Trots att det de senaste 14 åren har varit lagligt att både köpa och sälja sex i Danmark behandlas de prostituerade på ett helt annat sätt än andra löntagare. Då yrket inte är erkänt har de trots att de betalar både skatt och moms ändå inte rätt till vare sig pensionssparing, a-kassa eller fackförening.

– Det provocerar mig. Kräver staten att man ska betala skatt så ska de också ge skattebetalarna lika rättigheter, säger Jensen som försökte starta egen verksamhet men fick avslag.

Fler rättigheter

Frågan är högaktuell sedan de konservativa i Danmark vill få igenom en lagändring som ger de prostituerade fler rättigheter, något som Sexarbejdernes Intresseorganisation länge har arbetat för. Hittills har bara kvinnliga prostituerade sagt sin mening men nu ger sig alltså även männen in i debatten.

– Män är ännu mer stigmatiserade än kvinnor, särskilt om de har manliga kunder. Det är därför de håller sig i bakgrunden, säger Jelena Estella, taleskvinna för intresseorganisationen till politiken.dk.

De politiker som arbetar mot lagförslaget menar att prostitution inte går att likställa med andra yrken.

– Konsekvensen blir att du kan skicka arbetslösa till en bordell. Ska arbetsförmedlingar verkligen få omskola människor till att bli prostituerade? säger Rasmus Horn Langhoff, Socialdemokraternas jämställdhets talesman till politiken.dk.

Torben Jensen heter egentligen något annat.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT KVÄLLSPOSTEN - FÖR INLOGGADE
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: