Präst förgrep sig på kvinna

Publicerad
Uppdaterad
MALMÖ. I sorgearbetet efter sin döde son sökte en kvinna tröst hos församlingsprästen. Nu har domkapitlet i Lund fällt prästen för att ha utnyttjat kvinnan sexuellt. - Han tjatade om sex, tryckte sig emot mig och hade sig. Till sist gick jag med på att ha samlag med honom. - Vid två tillfällen, berättar kvinnan, som i dag är i 60-årsåldern.
Händelserna inträffade 2002 0ch 2004 i sydöstra Skåne. Men först i höstas när prästen, som är kyrkoherde i församlingen, på nytt tog kontakt och ville ha sex orkade hon anmäla honom.
I förhören med domkapitlet, där biskop Antje Jackelén är ordförande, erkänner prästen att han haft sex med kvinnan vid ett tillfälle.

"Erotisk situation"

Under ett sommarbesök hos kvinnan när han påstår sig ha lånat hennes dusch.
"Det uppstod en erotisk situation", berättar han och beskriver att de hade sex på golvet.
Prästen tycker att det "naturligtvis var fel" av honom, särskilt med tanke på sin egen hustru sedan 30 år.

Vänder sig mot kvinnan

I en kompletterande skrivelse några dagar efter förhöret vänder sig prästen emot den anmälande kvinnan:
Det är snarare han själv som blivit utnyttjad. Dessutom innebär anmälan en kränkning av honom, hävdar han.
- Han talar inte sant, säger kvinnan, som efter sonens död var i chock.
Hon led av hjärtproblem och ångestattacker.
- Jag behövde stöd i den svåra situationen. Han var snäll och förrättade en fin begravning. Det var därför jag gav efter för hans sexprat. Och för att bli av med honom.

Ilska och avsky

- Under alla år har jag känt sådan ilska och avsky, skam och skuld. Jag har inte förmått mig att anmäla honom, men när han hörde av sig igen vände jag mig till stiftet i Lund.
Domkapitlet skickade efter verkställd utredning en skarp gärningsbeskrivning till prästen och hans ombud. Den avslutas:
"Genom sitt förhållningssätt till /anmälarens namn/ har /prästens namn/ brutit mot de löften han givit vid sin prästvigning och i avsevärd mån skadat det anseende en präst bör ha."

"Kan aldrig godtas"

- Att en präst inlåter sig på sexuellt umgänge med någon som prästen står i en själavårdsrelation till kan aldrig godtas, skriver Domkapitlet i sitt beslut.
Men med hänvisning till hans långa och prickfria karriär får han "om än efter tvekan" behålla sin yrkesbehörighet under en prövotid på tre år. Minsta felsteg under den tiden så får han sparken och mister behörigheten.
- Det borde han göra redan nu, tycker kvinnan.

FÖRTYDLIGANDE: I en tidigare version illustrerades artikeln med en bild inifrån en kyrka. Den kyrkan har ingenting med artikeln att göra, vilket tyvärr inte framgick av bildtexten. Expressen beklagar det obehag som bildpubliceringen kan ha orsakat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag