Yaras öde fick Ralf Gyllenhammar att se rött. Foto: Cornelia NordströmYaras öde fick Ralf Gyllenhammar att se rött. Foto: Cornelia Nordström
Yaras öde fick Ralf Gyllenhammar att se rött. Foto: Cornelia Nordström
Yara, 8, misshandlades till döds.Yara, 8, misshandlades till döds.
Yara, 8, misshandlades till döds.

Ralf Gyllenhammars fina gest till Yara, 8

Publicerad

Yara, 8 misshandlades till döds av sina vårdnadshavare och hennes tragiska öde berörde många – en av dem var Ralf Gyllenhammar.

Nu tillägnar han en låt till flickan på Mustaschs nya skiva.

– Ja, jag hoppas att låten kan få fler att reagera, och att fler vågar lägga sig i när man ser någon som far illa. Först kände jag maktlöshet och sorg inför händelsen, men sen blev jag rosenrasande för att det kunde ske, säger han.

På valborgsmässoafton i fjol hittades 8–åriga Yara Alnajjar livlös i sitt hem i Karlskrona. Det var hennes släktingar som misshandlade henne till döds. Hon hade skickats av sina föräldrar till sin morbror och hans fru i Sverige för att undkomma kriget i Palestina.

Släktingarna blev hennes nya vårdnadshavare och det var de som misshandlade henne till döds. De greps kort efter mordet och dömdes båda för mord av hovrätten.

Starkt påverkad av den tragiska händelsen tillägnar frontmannen Ralf Gyllenhammar en låt till Yara på hårdrocksgruppen Mustaschs nya skiva. Yaras öde väckte en helig ilska i hårdrockssångaren och han vet precis vad som fick honom att reagera.

– Hon blev trippelsviken, jag ser händelsen helt ur hennes perspektiv. Först tvingades hon att flytta från sina föräldrar. Efter det blev hon sviken av släktingarna och hon blev sviken av Sverige. Hon blev trippelsviken. Jag kan inte prata om det, jag blir topp tunnar rasande, säger han.

"Då kommer rysningarna"

Nu repar Mustasch inför att spela den nya skivan live och när de spelar "Yara's song" tänker Ralf Gyllenhammar på hur utsatt Yara var.

– När vi repar så tänker vi på henne när hon var helt hjälplös och då kommer rysningarna, säger han.

Han visste snabbt att han vill skriva om mordet på flickan. Efter att ha sett rapporteringen malde tankarna om Yara hos honom under en lång tid.

– Jag hade gått och tänkt på det och visste att jag skulle skriva en låt, jag visste att den skulle heta "Yara's Song". Så tillslut en kväll när jag satt ensam i studion och lyssnade på musiken, då kom texten, det sa bara smack, säger han.

Efter att flera gånger fått frågan om han vill påverka samhället med låten så har han bestämt sig för ett svar.

– Ja, jag hoppas att låten kan få fler att reagera, och att fler vågar lägga sig i när man ser någon som far illa. Först kände jag maktlöshet och sorg inför händelsen, men sen blev jag rosenrasande för att det kunde ske. Jag blev extra arg eftersom att ingen reagerade på tecknen på att hon for illa. Det fångades inte upp, säger han.

 

På Mustaschs nya skiva ”Testosterone” finns låten ”Yara's song”, som också släpps som singel den 16 november.

Joel Snöbohm
Joel Snöbohm

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag