ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Med ljuset kom hjälpen

ANNONS:
FAKTA

Psoriasis
250 000 svenskar har psoriasis.
Sjukdomen är ärftlig.
Psoriasis smittar inte.
Psoriasis uppstår när överhudens celler delar sig och huden blir inflammerad.
Orsaken till psoriasis är inte klarlagd.
Det finns ingen bot men symptomen kan behandlas.
Sjukdomen kan debutera i alla åldrar.
Källa: PSO, Karolinska sjukhuset

Visa merVisa mindre
HÖLLVIKEN. Psoriasisen blommade upp och han fick öppna sår över hela kroppen.
Väntetid på hudkliniken på UMAS - tre månader.
På PSOs klinik i Malmö fick han ljusbehandling direkt.
I dag är han i stort sett symptomfri.
NÄSTAN BORTA. Snickaren Göran Persson, 60 visar upp sårskorporna på benet. I det här stadiet betraktar jag mig som symptomfri. Göran Persson, 60, har levt med psoriasis i 23 år. Det är en sjukdom som går i vågor. Vissa perioder är bra, under de värsta anfallen har han öppna sår. Sjukdomen är stressrelaterad.

Sår på hela kroppen

Göran Persson är snickare och egenföretagare och i somras körde det ihop sig rejält med ett jobb. - Inom en vecka hade jag sår på hela kroppen. Jag kunde inte göra någonting, inte sova, inte träna, knappt jobba. Som egenföretagare hade jag en mycket pressad situation. På Universitetsjukhuset MAS fick han besked om att väntetiden på hudkliniken var tre månader. - Det var omöjligt att vänta så länge säger Göran Persson. Av sin distriktsläkare fick han remiss till Svenska Psoriasisförbundets, PSOs behandlingsanläggning i Malmö. Här fick han ljusbehandling och blev klart bättre på bara ett par veckor. - Nu går jag på behandling två gånger i veckan. Här träffar jag samma läkare varje gång och det finns specialutbildad personal.

"Man skäms"

Göran Persson vill gärna sprida kunskap om sjukdomen som innebär ett socialt handikapp. - Många tror att den smittar. Det gör den inte men man skäms ändå, jag skulle aldrig klä av mig inför en kvinna. I Malmöregionen finns 10 000 psoriasispatienter. - Men vi har bara 900 medlemmar, säger Björn Tankred, ordförande i patientföreningen PSO i Malmö. Föreningen driver tillsammans med Sydvästra Skånes sjukvårdsförbund en behandlingsanläggning där Mikael Kogan från Helsingborg är medicinskt ansvarig. Här finns också sjuksköterska, undersköterska och en specialutbildad fotvårdsterapeut. PSO:s klinik bedrivs som ett patientkoorperativ utan vinstintresse, med korta beslutsvägar och i en lokal med billig hyra. - Vi kan ge snabb hjälp, säger Björn Tankred.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT KVÄLLSPOSTEN - FÖR INLOGGADE
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: