ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Peter J Olsson

AFFISCHNAMN. När Skånemoderaterna samlas till stämma i Kristianstad är Skånes regeringschef Pia  Kinhult ett av de mer kända namnen. Foto: Ulf Ryd
AFFISCHNAMN. När Skånemoderaterna samlas till stämma i Kristianstad är Skånes regeringschef Pia Kinhult ett av de mer kända namnen. Foto: Ulf Ryd

Rädda partier styr inte framtiden

Läs fler krönikor! Här är Peter J Olssons samlingssida
ANNONS:
I morgon samlas Skånemoderaterna till stämma på Krinova Science Park i Kristianstad. Det kan inte uteslutas att ett av syftena med att välja detta ställe är att signalera att man är ett parti med blicken mot framtiden.
Kanske är det så, i alla händelser är det ett de senaste åren mycket framgångsrikt parti - numera det största i Skåne. Och till förhandlingarna kan man hälsa inte bara Region Skånes regeringschef Pia Kinhult, utan ett stort antal kommunstyrelseordförande.
Redan stämmans proposition nummer ett från förbundsstyrelsen om framtidens regionindelning andas försiktighet, kanske klädsamt för ett konservativt parti som första reaktion; men redan på 1700-talet myntades den konservativa linjen, att för att bevara måste man vara beredd att förändra.
Moderaternas förbundsstyrelse konstaterar att det enade Skåne blivit bra, men att det tagit lång tid och varit besvärligare än man trodde. Därför, menar man, är det inte realistiskt med en utvidgad region till valet 2014, även om man inte direkt är avvisande för längre fram.

I en ytterligare argumentation hävdas att det viktiga är att fördjupa Region Skånes ansvarsområde, inte att utvidga regionen.
Om den moderata stämman tar beslut enligt styrelsen lär det lägga en våt filt över tanken att nu gå vidare, tidigare har Centern uttalat sig emot att slå ihop Skåne med fler delar.
Folkpartiet, Socialdemokraterna och sedan Kristdemokraterna är däremot beredda till att nu gå vidare med en större region.
Det finns en del uppenbara problem med den moderata inställningen. Man talar sig varm för det samarbete som utvecklas norr och österut. Men kommer inte vidare samarbete att falna när kraften ska lägga på till exempel ett Småland-Blekinge?
Om man hade några tecken på att regeringen och riksdagen gärna skulle gå med på en ytterligare överföring av makt, ansvar och resurser till Region Skåne så vore det alldeles förträffligt. Men motståndet verkar i Stockholm vara välorganiserat emot detta.
Det är trist om försiktigheten ska leda till att man varken får det ena eller det andra.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT KVÄLLSPOSTEN - FÖR INLOGGADE
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: