Jan-Olof Bengtsson

Full fart framåt, mot något ...

Publicerad
Uppdaterad
Så enade sig då äntligen EU:s 26 stats- och regeringschefer under ledning av Fredrik Reinfeldt i Bryssel i går. Och mot många dysterkvistars varningsord, ska tilläggas. För det blev inget maratonmanglande, utan snabba kompromisser.
Posten som EU:s nye "president" går föga överraskande till den belgiske kristdemokraten och premiärministern Herman van Rompuy. En man som beskrivs som kameralt effektiv och snarare pragmatisk än karismatisk. Och som därför inga fjädrande profiler med Nicolas Sarkozy i spetsen riskerar att överskuggas av.
Att Rompuy likt både Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Nicolas Sarkozy är emot att Turkiet blir medlem i EU har inte precis försvårat hans utnämning.

Överraskningen är i stället
den brittiska labourpolitikern och baronessan Catherine Ashton, handelskommissionär i EU-kommissionen sedan oktober 2008, som nu utsetts till EU:s samlande utrikesminister. Men också till EU-kommissionens vice ordförande. Vilket innebär att hon först ska manglas och godkännas av Europaparlamentet.
Det är den brittiske premiärministern Gordon Brown som lyckades övertyga de övriga sex socialistledarna i EU att samla sig bakom henne. Dels för att hon är socialist. Men även kvinna. Det är det sista kriteriet som EU:s mansvärld alltid haft svårt att handskas med.

Nu är det mycket upp till de båda nyvaldas egna vassa armbågar och maktambitioner som kommer att utforma de nya EU-posterna. För arena ligger nykrattad.
Frågan är inte om Catherine Ashton kan göra betydligt mer av sitt nya jobb än den belgiske "EU-presidenten". Till sitt förfogande har hon nämligen 5000 EU-diplomater utspridda på EU-beskickningar över hela världen som väntar på instruktioner. Samt en utrikesbudget på flera miljarder euro om året.
Någonstans i förlängningen ochlångt, långt fram i tiden är det tänkt (och låt vara lite naivt) att de 27 EU-länderna ska representeras av en enda röst i FN.
Flera europeiska politiska profiler har varnat för att EU med det nya Lissabonfördraget nu försitter en fantastisk möjlighet genom att välja en lågmäld och anonym sprattelgubbe i stället för en kaxig europeisk politiker som världsvant skulle slå sig ner vid världsmakternas bord och sätta EU på kartan. Å andra sidan vimlar ju världshistorien av personligheter som var små och obetydliga i startblocken men som sedan accelererade snabbt.

Så håll gärna koll på belgaren Herman Van Rompuy. Men fokusera kanske ännu mer på hur baronessan Ashton utformar sitt nya utrikesministerjobb med hjälp av sina redan 5000 utstationerade diplomater.
En oerhört viktig och pedagogisk utmaning ligger dock framför dem båda två: Nämligen att framgångsrikt och lättfattligt förklara för Europas befolkning varför de här båda utnämningarna - i skenet av det klubbade Lissabonfördraget - är så viktiga. Ja, nästan ett examensjobb.
Jan-Olof Bengtsson
Jan-Olof Bengtsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag