Foto: Pedersen Tommy
 Foto: Pedersen Tommy

Du blir avlyssnad

Publicerad
Uppdaterad
Snart är privatlivet inte längre lika privat. Inte om du ringer eller använder Internet i alla fall.
Det något märkligt med allianspartiernas krampaktiga beslutsamhet att genomdriva lagen om utökad avlyssning av svenska folket.
Inte är väl detta det som alla borgerliga väljare väntat sig? Snarare har ju dessa partier traditionellt sett varit mer benägna att sätta medborgarnas integritet först.
Men icke så denna vår.
Redan under mandatperioden har avlyssningsmöjligheterna för polisen ökat så att det inte längre behövs misstanke om att brott begåtts utan i stället om att den avlyssnade kan komma (!) att begå brott.

Och just nu riksdagsbehandlas den lag som ska ge försvarets radioanstalt FRA rätt att realtidsskanna all telefon- och internettrafik som passerar gränsen - vilket många samtal och mycket kommunikation mellan två personer inom landet gör. Ja, den ursprungligen militära underrättelsetjänsten ska även få lagra samma trafik för att i efterhand granska den, vilket kan behövas om den är krypterad.
När jag tidigare skrivit om den militära underrättelsetjänsten FRA har vissa invänt och sagt att "försvarets radioanstalt" minsann är en civil myndighet.
Så är det - formellt, kopplingen till försvaret finns inte endast i namnet - men är det verkligen bättre om resultatet av att hela svenska folkets internettrafik skannas av ska användas även av andra myndigheter - eller av det svenska näringslivet, som just organisationen Svenskt näringsliv förutsatte i sitt tillstyrkande remissvar.
Det är ju inte små ingrepp det handlar om. Inget är uppenbarligen fredat - mer än i efterhand, då till exempel åtalades kommunikation med sina advokater inte får användas.

Men hur är det med annan känslig kommunikation? Även om FRA söker på bestämda sökord så kräver det ju i så fall att FRA bryter en eventuell kryptering eller kodning. Annars kan man ju inte söka, och terrorister är knappast så dumma att de inte använder den kryptering som behövs.
Annan krypterad information är när jag betalar med betalkort via internet - för att inte tala om allting jag gör via min internetbank. Ska FRA sitta och plocka ut mina koder och vad jag gör för inköp? Vågar jag köpa böcker om terrorism på adlibris eller bokus?
Annan kryptering är när jag kopplar upp mig mot tidningsredaktionens servrar från någon plats utanför huset. Vi använder då VPN, precis som många, många andra företag. Ska nu FRA skanna även dessa meddelanden?

Även om resultatet ska förstöras, så läcker alla sådana system. Särskilt sådant man kan tjäna pengar på, till exempel konkurrenters anbud och annat.
Eller för den delen, vågar den som anonymt vill meddela pressen uppgifter om ett missförhållande verkligen lita på att hans budskap inte avlyssnas?
Vill vi verkligen att någon underrättelsetjänst ska ha tillgång till allt sådant?

De utökade möjligheterna till avlyssning uppges bero på att Sverige är utsatt för ett yttre hot. Det är så viktigt att regeringen är beredd att köra över inte bara socialdemokraterna utan breda grupper inom de egna riksdagsgrupperna. När det gäller de senare har tydligen kraftfulla hot framförts och i dag finns ingen som öppet säger sig i stället följa sitt samvete och rösta nej.

Detta allvarliga yttre hot - som regeringen alltså inte egentligen lyckats övertala någon om att det finns eller att avlyssningen i så fall är effektiv - är tydligen så allvarligt att massavlyssning måste genomdrivas till varje pris.
Kunde man inte då tänka sig en liten hint om vad hotet går ut på? Eller kanske exempel på hur andra länder genom att slumpmässigt avlyssna hela befolkningen kunnat freda sig från hotet.

Ifall det finns ett sådant hot är det ju möjligt att svenska folket skulle acceptera avlyssning som ett skydd. Eller också skulle man anse att det är bättre att ta risken än att förlora motsvarigheten till brevhemlighet inom telekommunikationerna.
Peter J Olsson
Peter J Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag