ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Tania Ruiz Gutiéerez videoverk Annorstädes som möter resenärerna vid Centralens station. Foto: Christer Wahlgren
Tania Ruiz Gutiéerez videoverk Annorstädes som möter resenärerna vid Centralens station. Foto: Christer Wahlgren

Tania tar Malmö till världen

ANNONS:
Carl Henrik Svenstedt ger bakgrunden till Tania Ruiz Gutiérrez uppmärksammade Tunnelkonstverk i Malmö.
Det var pissregn över Paris, som så ofta. Jag sökte skydd i Konstakademins lilla kapell. Där hade Beaux-Arts en elev-utställning.
Inget märkvärdigt. Utom en makalös videoinstallation med en flock flickor i vita skolklänningar på cykel som trampade och trampade och kom ingenstans. Flott, poetiskt, tekniskt före sin tid.
Inga namn, men jag lämnade visitkortet från Malmö Högskola till vakten. Inget hände förrän året efter, 2003, då en ung flicka från Colombia, Tania Ruiz Gutiérrez, ringde och berättade att hon var konstnären. Helt okänd. Jag bjöd ändå på stående fot in henne till workshop på K3 där hon gjorde sensation.

Av en slump ringde Acke Hydén från Konstrådet och frågade om jag kunde tipsa om konstnärer för Citybanan till år 2011.
Jag sände över Tanias enastående video La Plaza (googla på den!) och Acke nöp till direkt.
Efter långt kattrakande med instanserna fick Tania kontraktet. Det gladde mig sär-skilt att ingenjörerna nappade, jag var professor i Konst & Teknik.
Videoverket Annorstädes (Ailleurs) är nämligen också en stor teknisk utmaning. En lång rad av synkroniserade videoprojektorer arbetar ju parallellt över spåren. Men vakna ingenjörer älskar att jobba med ny teknologi, i kombination med nyskapande konst. Särskilt i knepig miljö.
I dag är lilla Tania världsberömd. Ett stort verk om invasionstrupperna finns på Kanadas krigskyrkogård i Normandie, ett annat finns i Seattle. Men störst och vackrast är ändå den väldiga installationen på Malmö Cent-ralstation. Så är det nu bara. Kommer inte världen till Malmö så kommer Malmö till världen. Om än per tunnelbanevideo.
Fast det är ingen vågad gissning att Annorstädes kommer att passera till och med Turning Torso i besöksfrekvens. Varje dag.

Carl Henrik Svenstedt
kultur@kvp.se
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: