ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Staffan Wictorin

Varför blev jag aldrig ett medium?

Läs fler krönikor! Här är Staffan Wictorins samlingssida
ANNONS:

I min outtröttliga strävan att formulera de avgörande existentiella frågorna ber jag nu den ärade läsaren att fundera på denna:

Varför tar Jamie Olivers program Middag på femton minuter en halvtimme och inte en kvart att sända?

Medge att tanken svindlar.

 

Reklamen tar upp tid, kanske någon föreslår. Må så vara men inte en hel kvart. Slutsatsen måste bli att inte ens Jamie Oliver kan laga middag på femton minuter. Allt är en bluff. Det är tur det finns hängivna, grävande journalister som jag själv för att avslöja de stora lögnerna.

Apropå reklam kan man fråga sig om folk som producerar tv-reklam är fullblodsidioter eller om de tror vi som tvingas se eländet är det.

Ford lanserade nyligen en ny modell där man skryter med att balken mellan dörrarna tagits bort. Det finns förmodligen en praktisk nytta med detta men i reklamfilmen hissas den aktuella Forden upp på tvären och därefter dyker en man genom bilen och ner i en pool.

 

Uppenbarligen tror de ansvariga bakom reklamen att marknaden otåligt suktar efter en bil man kan dyka igenom. Ja, över hela världen väntar ivriga kunder på att äntligen få använda sina lyftkranar och simbassänger så de kan klättra upp på hopptornet och kasta sig genom bilen. Tack, Ford, för detta oumbärliga bidrag till mänsklighetens nytta.

Ett annat exempel på reklammakarnas genialitet är ett slags hälsofil. Med häpen förtjusning bevisar man att en tvålitersförpackning innehåller mer än en enlitersförpackning. Ur enlitersförpackningen rinner en liter fil och ur tvålitersförpackningen två liter fil.

Det är rena magin. Jag blir lika trollbunden varje gång jag ser filmen och undrar hur de bär sig åt för att så elegant bevisa att två liter är mer än en liter. Nobelpriset i fysik torde vara vikt åt snillena bakom reklamfilmen.

Apropå mystik ångrar jag att jag inte satsade på en karriär som medium. Vidskepelsekanalen TV 4 framhärdar med nya avsnitt av "Det okända" som i princip går ut på att ett så kallat medium besöker folk i deras hem och inleder konversationer med spöken.

 

Som journalist och krönikör får jag chansen att fantisera tämligen ohämmat men vissa sanningskrav ställs till och med på mig. I mediumbranschen, däremot, får man betalt för att bara pladdra rätt ut i luften precis vad som dyker upp i skallen. Det gäller dock att vara vag och oprecis likt oraklet i Delfi för varje gång man är exakt avslöjas bluffen.

Som yrke torde medium vara oslagbart. Vem vill inte försörja sig på att prata strunt och aldrig behöva stå för vad man säger?

På Havets hus i Lysekil kan man, om någon mot förmodan skulle vara intresserad, beskåda den första buren för torskfiske. Tanken är att göra fångsten av torsk mer ekologisk.

 

Även från polisen har ett visst intresse för torskburen kunnat noteras. Myndigheten hoppas redskapet kan komma till nytta i jakten på de prostituerades kunder.

Torsk som torsk, konstaterar en av polisens informatörer på sedlighetsroteln.

Fastligt liv om hästkött i lasagna. Det verkar väcka mer avsky att äta hästkött än själva bedrägeriet. Men det är inget fel på hästkött. Jag minns en affär i Malmö som sålde hästkött och vi brukade äta hästfilé med stor förtjusning. Allt under det glada tillropet: Det hängde hästkött på vägga, det var så färskt så det gnägga.

Det finns ett oslagbart sätt att slippa oroa sig för maten. Köp inte hel-och halvfabrikat. Laga själv med ärliga råvaror.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT KVÄLLSPOSTEN - FÖR INLOGGADE
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: