ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Maria Rydhagen

Rasism är kanske ett för starkt ord. Men vad sägs om oförskämt, onödigt och jävligt korkat.

Läs fler krönikor! Här är Maria Rydhagens samlingssida
ANNONS:

När man bor i Malmö säger andra svenskar: "Å vad kul, då kan ni åka till Köpenhamn".

Nu håller jag med om det, men när jag var ung var det inte så. Danskarna var så otrevliga mot mig och mina kompisar då. Det spelade ingen roll om det var mitt på dagen, alla var spik nyktra och vi bara var där och shoppade. Det var som att en ung människa som öppnade munnen och pratade svenska sågs som ett föräldralöst aspackat socialfall som det var helt okej att vara oförskämd emot. Det gjorde att jag slutade åka dit. Det var alltid mer otrevligt än trevligt, och varför skulle jag utsätta mig för det?

Numera älskar jag Köpenhamn.

Jag trodde på något dunkelt sätt att det berodde på att danskarna blivit trevligare under de senaste tjugo åren.

Men så är det inte. Det är bara jag som blivit äldre.


Förra veckan var min dotter och tre andra trettonåringar i Köpenhamn några timmar, fikade och gick i affärer. De var helt fascinerade när de kom tillbaka över hur nonchalanta och otrevliga folk varit mot dem. Tio personer som de frågade om vägen ignorerade dem – först den elfte, en vänlig kvinna, svarade ens.

Vad är det för fel på folk?

Nu slår en norsk forskare larm om att norrmännen behandlar unga svenskar i servicebranschen illa.

– Vi är rasistiska mot svenskar på det viset att man kan säga saker om svenskar som man inte gör om andra, säger forskaren Ida Tolgensbakk i Aftonbladet.

Hon jobbar på sin doktorsavhandling om hur unga servicesvenskar blir behandlade.

– Vissa äldre norrmän vill inte ens bli serverade av svenskar, säger svenska Emelie Lindwall, 26, till Aftonbladet.

"Partysvenskar go home" skriver svenskhatarna på väggarna, och rapartisterna Jaa9 & OnklP har till och med gjort en låt om hur ovälkomna vi är.

Vad är det för fel på folk?

Om man ser Skandinavienrasismen utifrån måste den verka helt outgrundlig. Hur ser man ens skillnad på en norrman, en dansk och en svensk så man vet vem man ska hata?


Vi skåningar tittar på "Brottet" och kan följa med i danska medier, för vi förstår konstiga danska nyhetsord som "trussel", "rockerballade" och "fup". Vi är ju för guds skull nästan danskar, tror vi.

Men sedan när tittar vi på de danska tidningarnas kändisar inser vi att vi inte är danska för fem pølseøre. Danskarna har skitkonstiga kändisar, Remee, Anni och "Paradise Hotel"-Camilla till exempel (fast danskarna kallar henne inte så, det är en svensk idé att göra dubbelnamn av ett tv-program och ett förnamn).

Och kanske är det den nästan-likheten som är problemet. Det handlar inte om "den andre"-rasism, som den klassiska rasismen. Det är snarare en syskonrasism. De är likadana som vi FAST INTE RIKTIGT. Och det är den där lilla nyansen som är problemet. (Alla som har sett två syskon dela på en godispåse vet att missunnsamheten inte kan vara större på jorden.)

Ändå är det förstås helt ohållbart. Tre sådana små, avsides liggande länder – vi måste kunna vara snälla mot varandras unga när de festar, jobbar eller shoppar över gränserna. Att kalla hatbeteendet för "rasism" är kanske att ta i. Men det är sgu* helt sjukt dumt.

 

*Sgu är ett fascinerande danskt ord som nästan inte betyder någonting.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT KVÄLLSPOSTEN - FÖR INLOGGADE
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: