ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Lars Klint

9 000 svenska hästar går varje år upp i rök

Läs fler krönikor! Här är Lars Klints samlingssida
ANNONS:

Ingen hästfilé, inget välhängt innanlår från ett muskulöst frigående ungsto. Ingen rökt hästskinka. Inte ens ett paket färdigskuret, mört och mörkrött smörgåspålägg - Hamburgerkött som det kallades när jag hade massäck med på skolutflykten. Som det tydligen fortfarande heter.

Men i den lilla stickprovsundersökning jag genomförde inom Malmös livsmedelhandel i går eftermiddag ville inte en enda butik befatta sig med begreppet hästkött. Den frysta lasagnen var också svår att hitta.

Det är osmart, fegt och överdrivet populistiskt.

Hästskojarna har genom hela den bedrägliga kedjan, från slakt till märkning i butik, naturligtvis uppträtt och handlat skandalöst. Svenska Axfood, Coop, Findus och Ica är delaktiga och måste ta ansvar för att de lurat på kunderna hästkött när deras innehållsförteckningar tydligt angett nötkött.

Under gårdagen duggade provsvaren in. DNA visade på stora mängder hästkött, upp till 100 procent, hos samtliga av de stora kedjorna.


Det är märkligt att man inte noggrannare kontrollerar ingredienserna i sina produkter. Nu skylls det på rumänska slakterier, tillagningsindustrier i Luxemburg, matfabriker i Frankrike, förpackning i Holland och cypriotiska distributörer. 16 europeiska länder är drabbade av lurendrejeriet.

Men för mig som kund hos Coop Forum på Stadiongatan eller Ica Malmborgs i Limhamn är det faktiskt de ansvariga där som jag litar på och avkräver att det kött jag köper är vad som utlovas på förpackningen - och inte av en helt annan kvalitet från ett helt annat djur.

Reglerna är fortfarande för luddiga inom hela livsmedelshanteringen. Oftast är det konsumenten som kommer i kläm, förs bakom ljuset och är den som får betala när konkurrens och profithunger drar iväg mot gränslandet där slarv, oförstånd och etiska felsteg riskerar att trampa över i kriminalitet.

Hur länge, hur stora volymer och till hur många kunder som butikerna sålt sina falska nötköttsprodukter finns ännu ingen klar bild över. Förstås inte heller hur många miljoner man dragit in på falsariet.


Nu däremot, när det verkligen står klart vad lasagne och andra halvfabrikat verkligen består av för ingredienser då ska alltihop kasseras, destrueras eller returneras till avsändaren. Kanske rör det sig om flera hundra tusen förpackningar, i butiker, mellanlager och kylhangarer.

Findus i Bjuv är stolta över att ha en egen biogasanläggning där man kan skyffla ner den nu korrekt deklarerade, hälsomässigt och hygieniskt oklanderliga, men formellt otjänliga födan.

Det är något som inte stämmer.

Ungefär som att uppemot 9000 svenska hästar varje år bara går upp i rök, enligt en uppskattning av Hästnäringens välfärdskommitté. Många begravs antagligen på ägarens marker, utan att anmälas till myndigheterna. Men mörkertalet är stort. Kanske hamnar det äkta svenska hästköttet i en rad anonyma produkter och blandningar som spaghettisåser, korvar, pastejer, lasagne, kebab och moussaka.

Vi svenskar äter officiellt inte mer än 200 gram hästkött per person och år. Pinsamt lite. Så mycket bra kött som förstörs. Som betraktas lite skamligt och obehagligt.

Nej, ta vara på hästköttet. Ica, Axfood, Coop och Findus - lyft fram de vackert ådrade styckbitarna i delikatessdiskarna. Lägg ner de hopplösa flintastekarna och lansera den saftiga, möra hästentrecotén lagom till vårens grillpremiär.

 

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT KVÄLLSPOSTEN - FÖR INLOGGADE
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: