ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
EN AV FLERA. Percy Nilsson är bara den senaste av en rad privatpersoner som stört sig på Hemglassmelodin. (OBS: BILDEN ÄR ETT MONTAGE) Foto: PRESSBILD och JOACHIM WALL
EN AV FLERA. Percy Nilsson är bara den senaste av en rad privatpersoner som stört sig på Hemglassmelodin. (OBS: BILDEN ÄR ETT MONTAGE) Foto: PRESSBILD och JOACHIM WALL

Hemglasslåten irriterar flera personer

ANNONS:
FAKTA

FLERA HAR STÖRT SIG PÅ MELODIN

2002: En man i Björkekärr, Göteborg, anmäler Hemglass då han anser att melodin är hälsovådlig.

2008: En göteborgare blir så pass irriterad på ljudsignalerna att han driver ett rättsligt mål i miljönämnden och sedan länsstyrelsen. Mark- och miljödomstolen slår fast att signalen inte är en olägenhet.

2009: Efter klagomål förbjuds Hemglassbilar att spela melodin oftare än en gång per försäljningsstopp då bilarna åkte sina rundor i Vaxholm, Täby och Danderyd. Men enligt länsstyrelsen fastslås senare att Hemglass trudelutt inte ska betraktas som olägenhet enligt miljöbalken.

2010: En man i Sjöbo skickar en skrivelse till Sjöbo kommun och ber dem ta itu med Hemglass-signalen.

2010: En man från Skåne polisanmäler Hemglass och kallar signaturen "ren terrorverksamhet".

2012: En Rindöbo förlorar mot mark- och miljödomstolen då han anmäler Hemglass-melodin som en olägenhet. Han överklagar men förlorar mot miljödomstolen.

FAKTA

SÅ SÄGER MILJÖBALKEN OM SAKEN

Miljöbalken tar upp det som kan vara en miljöstörande fara för människor eller miljö. Det gäller främst ohälsa till följd av exempelvis miljögifter eller utsläpp men även ljud och vibrationer. Så länge man håller sig inom regelverk och tillåtna gränsvärden bryter man inte mot någon lag.

- Visst finns det människor som är överkänsliga mot ljud men lagen inrättar sig efter normalmänniska och miljödomstolen har helt enkelt ansett att glassbilens melodi är något som människor får leva med, säger Nicklas Skår, miljöjurist på Svenskt näringsliv.

FAKTA

SÅ TYCKER KVP-LÄSARNA

"Glassbilen borde inte få lov att använda sin irriterande signal. Det är verkligen fridsstörande. Och varför ska de få använda signaler när andra inte får det? Om Hemglass lovat Percy att inte tuta på gatan där han bor, så borde de hålla det löftet. Nu hoppas alla vi andra att även vi kan befrias från deras oväsen."

Hatar Hemglass-ljudet

"Hemglass-signalen är förfärlig och borde verkligen förbjudas. Skulle aldrig få för mig att handla av dem eftersom ljudet är så himla irriterande.Anders

Hoppas att Glassbolaget står på sig. Likaså media. Samhället måste sätta stopp för dumma och barnsliga småpåvar. Sen må man tycka vad man vill om glassbilstutan. Men det är en annan sak."

Ingvar

"Jag håller med Percy!!! Det är mycket störande, jag bor 3 meter från gatan. Jag skulle kunna anföra många saker som förändrats efter hand - i lagar bland annat. Nej, bort med tutandet - annars får väl alla tuta?"

Al

"Vad bra att ni tar upp detta ämne! Vad som borde uppmärksammas är att Hemglassbilarna på många orter hörs över stora områden under flera timmar, flera dagar i veckan. Tänk om alla andra försäljare skulle åka omkring med var sin melodislinga som skulle ljuda över staden - livet skulle bli ett sant helvete."

En glassälskare som aldrig köper glass från en Hemglassbil

FAKTA

DETTA HAR HÄNT

Alizia Holm var i måndags ute och körde glassbilens vanliga rutt i Höllviken. Vid 19.30 uppger hon att någon har borrat hål i ett av glassbilens däck och gör en polisanmälan.

Polisen bekräftar att de har fått in en anmälan om skadegörelse från Percy Nilssons adress klockan 20.22.

Percy Nilsson förnekar under tisdagen att han har borrat i däcket. Men medger att han har sagt åt Alizia att Hemglass inte ska köra på hans gata, efter att under flera års tid ha bråkat med företaget om det störande ljudet.

Hemglass vd Mikael Sahlsten bekräftar att Hemglass polisanmält Percy.

Percy Beklagar att Alizia Holm tagit illa vid sig och blivit rädd, men hävdar att han inte gjort något mer än att bli upprörd.

Percy Nilsson är inte den enda som stört sig på Hemglassbilens tjatiga melodi. Listan på anmälningar kan göras lång, men än så länge är det inget brott mot miljölagen att spela trudelutten.

- Tänk om varje företag skulle ha sin egen melodi, det är ju helt vansinnigt, vi måste stoppa det, säger Stig Ramsing, som tidigare polisanmält Hemglass.

Alla känner igen den. Vissa gillar den, andra hatar den. Glassbilens signaturmelodi har varit i hetluften de senaste dagarna, efter att Malmöprofilen Percy Nilsson, som Kvällsposten tidigare rapporterat, gått till attack mot Hemglass och hävdar att melodislingan är extremt störande och borde stoppas.

- Jag blir kontaktad av folk från hela landet som håller med mig om att Hemglass-bilarna stör. Jag får mejl, telefonsamtal och träffar folk ute på gatan som säger till mig att stå på mig. En person som studerar folkhälsa kontaktade mig och påpekade att störande ljud till och med kan framkalla hjärtinfarkt, säger han till Kvällsposten.

Flera års påtryckningar

Percy Nilsson har tack vare flera års påtryckningar fått löfte om att Hemglass inte ska använda signalen i närheten av hans hus. När han ändå hörde den välkända melodin i måndags hamnade han ännu en gång i klinch med företaget. Anklagelser om att Percy Nilsson ska ha borrat hål i en Hemglassbils däck är under utredning. Percy förnekar den påstådda händelsen och uppger att han inte har blivit kontaktad av vare sig Hemglass eller polis.

Det är inte första gången en privatperson reagerar på glassbilens signaturlåt. Varje år klagar flertalet personer över oljudet.

Polisanmälde glassbilen

Stig Ramsing i Skånes Fagerhult gjorde en polisanmälan mot Hemglass 2010, och han berättar för Kvällsposten att han stöttar Percy Nilsson. Själv blev Stig Ramsing besviken på att ingenting hände efter hans anmälan. Han säger att signaturmelodin är "mental terror" och att det borde vara olagligt för företag att använda sådana ljud.

- Det finns nog med oväsen ändå i en stad. Tänk om varje företag skulle ha sin egen melodi, det är ju helt vansinnigt, vi måste stoppa det, säger Stig Ramsing.

"Följer gällade lag"

På Hemglass, som ägs av Nestlé, följer man gällande lagstiftning och har inte gjort sig skyldig till något lagbrott. Melodin har varit uppe till rättslig prövning några gånger och domsluten har kommit fram till att det inte finns skäl att förbjuda den.

- Vi följer gällande trafiklagstiftning vilket gör att vi har rätt att använda melodin och dessutom livsmedelslagen gällande ambulerande försäljning, säger Hemglass vd, Mikael Sahlsten.

Den kända musikslingan, som är influerad av Helan och Halvans signaturmelodi, är delvis komponerad av Robert Sund, tidigare ledare för kören Orphei drängar. Melodin har ljudit på våra gator sedan 1980, och används även i Finland. I Norge och Danmark används i stället för melodin, ljudet från en klocka.

I grannlandet Finland har Nestlé också mottagit klagomål från privatpersoner gällande signaturen från glassbilarna. Främst har det gällt ljudnivån.

- I Finland har vi nyligen haft diskussioner kring signaturmelodin. Vi har efter klagomål sänkt ljudnivån till hälften i vissa områden och bland annat i stadskärnan i staden Lahti i södra Finland, säger Aino Pajakungas, kommunikationschef på Nestlé i Finland.

Vill slippa melodin

Den tidigare anmälaren Stig Ramsing tycker inte att en sänkning av ljudnivån räcker. Han hänvisar till vad Bo Sjöberg, professor vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, hävdade i en skrivelse skickad till konsumentminister Nyamko Sabuni (Fp), 2008. Sjöberg, gjorde då en jämförelse mellan den repetitiva signalen och vattentortyr som bygger också bygger på upprepningar, och det tycker Stig Ramsing är en rättvis jämförelse.

- Rent principiellt så tycker jag att man ska slippa den här typen av oljud. Att det är "mental terror" är inte att ta i för mycket, säger Stig Ramsing till Kvällsposten.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT KVÄLLSPOSTEN - FÖR INLOGGADE
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: