ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
<b>Hemlös mördad.</b> Polisens tekniker undersöker platsen på Pauli gymnasium i Malmö där den hemlöse mannen hittades mördad i fredags. Nu utreds 26-åringen, som överföll två kvinnor iförd gasmask för en tid sedan, för mordet. Foto: Tomas LePrince Foto: Tomas Leprince
Hemlös mördad. Polisens tekniker undersöker platsen på Pauli gymnasium i Malmö där den hemlöse mannen hittades mördad i fredags. Nu utreds 26-åringen, som överföll två kvinnor iförd gasmask för en tid sedan, för mordet. Foto: Tomas LePrince Foto: Tomas Leprince

Gasmaskman utreds för mord på hemlös

ANNONS:
Överföll kvinnor iförd gasmask

31 december 2011: 26-åringens släktingar slår larm om att han är psykotisk och lider av tankestörningar. Han blir tvångsvårdad på sluten psykiatrisk klinik.

21 februari 2012: 26-åringen döms till fortsatt psykiatrisk vård.

1 augusti: Förvaltningsrätten tar ett nytt beslut att 26-åringen ska ha sluten psykiatrisk tvångsvård. 26-åringen överklagar beslutet och uppger bland annat at han ansett sig vara mordhotad.

11 september: Tvångsvården upphör efter beslut av läkare som vårdar 26-åringen.

3 november: Strax före klockan 13 förföljer en man iförd gasask en kvinna med barnvagn i en park i Malmö. Han slutar förföljandet när hon tar sig fram till en lekplats där andra människor befinner sig.

Cirka 50 minuter senare överfaller en man iförd en gasmask en kvinna inne i en hiss i ett bostadshus vid Hårds väg. Han har en kniv som han hugger mot henne. Hon får en mindre skada på ett finger. Mannen flyr sedan ur hissen och ut från huset.

6 november: Sydsvenskan avslöjar i en detaljerad artikel överfallen. Polisen inleder samtidigt en omfattande jakt efter mannen som misstänks för mordförsök och ofredande.

9 november: Den 53-årige mördade ute­liggaren hittas ihjälslagen på trappen bakom St Pauligymnasiet.

10 november: 26-åringen anhålls kl 02.28 efter att självmant ha kontaktat polisen och erkänt överfallen mot kvinnorna.

Visa merVisa mindre

MALMÖ. Den 26-årige mannen misstänks för mordförsök på en kvinna och överfall på en annan - iförd en gasmask.

Nu utreds han även för mordet på uteliggaren som hittades död i fredags.

26-åringen har fram till nyligen ansetts vara så svårt psykiskt sjuk och farlig för sig själv eller andra att han tvångsvårdats.

Av handlingar från förvaltningsrätten och kammarrätten framgår att han lider av en svårt psykisk sjukdom. I någon period har han upplevt sig vara mordhotad.

I dagsläget finns inga formella misstankar mot 26-åringen men källor hävdar för Kvällsposten att det finns omständigheter som knyter 26-åringen till mordplatsen.

Kommissarie JB Cederholm, spaningsledare av mordet på uteliggaren, förnekar dock att det i dagsläget finns några sådana indikationer. Men bekräftar at 26-åringen för närvarande är av visst intresse i mordutredningen

- Han är inte misstänkt men vi tittar på hans alibi precis som vi tittar på en del andra personers alibi, säger JB Cederholm.

Lägenhet i närheten

En av de omständigheter som kommit till polisens kännedom, enligt uppgift till KvP, är bland annat att 26-åringen vistats i en lägenhet som ligger ett par hundra meter från St Pauligymnasiet där uteliggaren hittades död.

Utredarna i mordet på den hemlöse uteliggaren har dessutom haft ingående samtal med bland annat den patrull i Ängelholm som först grep 26-åringen efter att han självmant kontaktat polisen.

26-åringen, som sitter anhållen hos Malmöpolisen, har tidigare inte dömts för något våldsbrott. Enda kända domen mot honom är från 2006 när han dömdes för narkotikabrott. Den gången hade 26-åringen, ofrivilligt enligt honom själv, blivit bjuden på ett glas med dricka som senare visade sig också innehålla amfetamin.

I slutet av 2011 kontaktade hans anhöriga psykakuten och bad om hjälp. 26-åringen hade då gått in i ett psykotiskt tillstånd med tankestörningar och var förvirrad.

Tvångsvårdad i perioder

26-åringen har sedan dess i långa perioder var tvångsvårdad och vistats på en sluten psykiatrisk avdelning.

Hans tillstånd bedömdes vara så allvarligt att han under perioder tvångsvårdats. Men i mitten av september upphörde tvångsvården av honom eftersom man bedömde att han nu hade sjukdomsinsikt och gick med på frivillig medicinering.

Det var efter det beslutet som 26-åringen började resa ned till Malmö från sin hemort i nordvästra Skåne.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT KVÄLLSPOSTEN - FÖR INLOGGADE
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: