ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Flickan fick äkta kokoppor, en virussjukdom som det bara finns fyra väldokumenterade fall av i Sverige. Hon smittades av sina kattungar (katterna på bilden är inte flickans).
Flickan fick äkta kokoppor, en virussjukdom som det bara finns fyra väldokumenterade fall av i Sverige. Hon smittades av sina kattungar (katterna på bilden är inte flickans).

Flicka fick kokoppor - smittades av kattungarna

ANNONS:
FAKTA

Cowpox-virus
Cowpox-virus, äkta kokoppor, ingår i en familj som kallas poxvirus.
I den ingår även variola (smittkoppor, som nu är utrotad) och apkoppor (som till och från förekommer i Afrika) samt vacciniavirus.
Det sistnämnda används i smittkoppsvaccin och förekommer inte fritt i naturen.
Sitt namn till trots är det inte vanligt att nötboskap får äkta kokoppor.
Nötboskap kan däremot drabbas av ett annat poxvirus som kallas Milkers nodule eller mjölkarknutor.
Äkta kokoppor är en så kallad zoonos, en sjukdom som kan drabba både djur och människa.
Den naturliga bäraren av viruset är smågnagare som sedan smittar katt.
I de dokumenterade fall som finns i Sverige och Danmark har patienterna haft kontakt med katter.
Det är dock ovanligt att människor smittas

Visa merVisa mindre
Efter en tid med snuva fick den skånska flickan en stor knuta under hakan, varfylld svullnad från nyckelbenet upp till ögonbrynen och hårda, druvstora körtlar vid underkäken mot näsan.
Hon hade drabbats av äkta kokoppor - en virussjukdom som det bara finns fyra väldokumenterade fall av i Sverige. - I alla fyra fallen har vi i laboratorium verifierat att det rör sig om cowpox-virus, det vill säga äkta kokoppor, säger Anna-Lena Hammarin, medicinsk biolog på Smittskyddsinstitutet, till TT. - De fall som har kommit till vår kännedom har varit ganska allvarliga.

Svullnad och sår

Flickan i Skåne insjuknade vid månadsskiftet oktober/november. Hon tillbringade mer än två veckor på sjukhus med hög feber och ilsket röd svullnad, i synnerhet av ögonlocken. Efter en tid utvecklades ett hårt körtelpaket, stor som en halv apelsin, över underkäksbenet. Så småningom fick hon ett sår i höger näsborre som det rann vätska ur, undersökningar visade att bölder var på väg att utvecklas. Några dagar senare vände utvecklingen och flickan blev bättre. Hon fick dock en ny infektion under en nagel på pekfingret. Både på fingret och i näsan bildades svarta sårskorpor. Så småningom började såren tömma sig själva på var. I nuläget mår flickan bra och läker fint, uppger hennes läkare vid universitetssjukhuset i Lund i en fallbeskrivning på Smittskyddsinstitutets hemsida.

Katt och mus

Cowpox-virus bärs förvillande nog av gnagare som sorkar och möss. Smittkällan i de fyra kända fallen i Sverige har sannolikt varit katter - som ju jagar möss. Alla drabbade patienter hade haft kattkontakt. Utöver flickan i Lund insjuknade två patienter 1990 i Skåne och en 2000 i Blekinge. I det aktuella fallet hade patienten tagit hem två kattungar som senare utvecklade bölder i huvudet och dog. I samtliga fyra fall har barn eller unga drabbats. Ingen har fått några allvarliga men efter sjukdomen. Mot bakgrund av de få fallen kan man inte utfärda några rekommendationer vad det gäller barn och katter, säger Hammarin. - Men har man katter som är sjuka eller har utslag ska man inte gulla med dem för nära. Christina Magnergård Bjers
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT KVÄLLSPOSTEN - FÖR INLOGGADE
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: