ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Hårt pressade. Den danska familjen, med pappan Jan Johansen i spetsen, och deras två besättningsmän är hårt pressad efter nära en månad i de somaliska piaternas våld, uppger en dansk journalist som kunnat besöka dem på båten där de hålls fångna.
Hårt pressade. Den danska familjen, med pappan Jan Johansen i spetsen, och deras två besättningsmän är hårt pressad efter nära en månad i de somaliska piaternas våld, uppger en dansk journalist som kunnat besöka dem på båten där de hålls fångna.

Beväpnade och drogade pirater vaktar familjen

ANNONS:
Tidigare artiklar
Den kidnappade danska familjen är på väg att knäckas. 28 dagar i de somaliska piraternas våld har gjort danskarna rädda och svaga. - Pappan ser trött och sjuk ut. Resten av familjen är ledsen och olycklig, säger Ekstrabladets reporter, som har varit ombord på fartyget där de sju danskarna hålls som gisslan.
Efter att ha flyttats runt flera gånger sedan deras segelbåt kapades den 24 februari finns nu familjen Quist Johansen och deras två besättningsmän ombord på det kapade grekiska lastfartyget MV Dover utanför Somalias kust.

Hotfulla och beväpnade

Där har föräldrarna Jan och Birgit Marie, barnen Rune, 17, Hjalte, 15 och Naja, 13 och besättningsmännen Viktor och Rane trängts ihop med 20 grekiska sjömän - alla bevakade av beväpnade, hotfulla och kat-tuggande pirater.
Ekstrabladets utsände reporter släpptes ombord på fartyget under ett dygn. Han lyckades inte få en intervju med familjen, men fick vid ett tillfälle helt kort träffa dem.
Familjen och besättningsmännen hämtades upp från den hytt under däck där de satt inlåsta.

Satt inlåsta under däck

- Jan och jag tog varandra i hand och det var tydligt att han var glad över att se mig, berättar reportern i Ekstrabladet.
- Men samtidigt verkade han arg och irriterad och såg mer påverkad ut än resten av familjen - som mest satt tyst på däcket.
Särskilt illa verkar det vara för en av de två besättningsmännen.
- Han såg helt knäckt och demoraliserad ut och tittade bara apatiskt ner i däcket när jag var där. Men alla ser ut som om de vill ha slut på den här mardrömmen så snart som möjligt.

Hetta, avfall, avföring...

Reportern beskriver förhållandena ombord som vidriga. Det är över 30 grader varmt och stanken från avföring, avfall och slaktade djurkroppar är nästan outhärdlig.
Danskarna är ständigt bevakade av tre till fem beväpnade pirater, ofta påverkade av drogen kat. När de någon gång tillåts gå omkring på fartyget så tvingas mamman och 13-åriga dottern att bära sjal och heltäckande dräkter.
Enligt Ekstrabladets utsände visade piraterna ingen som helst medkänsla med sina fångar. För dem är ett människoliv bara något som kan omräknas i pengar.

Kräver sju milj dollar

I förhandlingarna har piraterna krävt sju miljoner dollar för att släppa danskarna fria.
- Danmark måste betala det vi begär, annars kommer alla att dö, sa en 70-årig pirat till reportern. Säg till det danska folket att vi menar allvar med vårt hot. Och ju fortare vi får pengarna, desto billigare blir det.
Dessutom lät piraternas ledare förstå att det fanns en annan utväg.
- Om danskarna ger mig lov att gifta mig med dottern så släpper jag utan vidare de andra, förklarade han.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT KVÄLLSPOSTEN - FÖR INLOGGADE
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: