ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Här bodde han. Polisen fann material till bomber i 19-åringens hus. Han misstänks ha planerat flera attentat med dem.
Här bodde han. Polisen fann material till bomber i 19-åringens hus. Han misstänks ha planerat flera attentat med dem.

19-åringen planerade terrordåd i Sverige

ANNONS:
Tidigare artiklar
Den terroristmisstänkte 19-åringen och hans kamrater kan ha planerat terrordåd i Sverige.
Hemma hos honom hittades bland annat laddningar för bombtillverkning.
Provsprängningar har också genomförts - med bomber av likartad konstruktion som de som användes vid terrorattentaten i Londons tunnelbana.
I fredags häktades 19-åringen - som är hemmahörande i Trelleborg - misstänkt för stämpling till terroristbrott. Samtidigt häktades också en 22-årig kamrat från Stockholmsområdet som misstänkt för samma brott och försök till terroristbrott. Ytterligare en man hade begärts häktad för samma brott, men försattes i sista stund på fri fot. Bakom gripandena ligger ett omfattande spaningsarbete från den svenska säkerhetspolisen.

Misslyckat attentat

Upptakten var ett misslyckat attentat mot en vallokal i Kista natten mot den 15 december förra året. I lokalen skulle irakier bosatta utomlands rösta i landets parlamentsval. Tre personer beväpnade med bensinbomber försökte tända eld på lokalen, men misslyckades sedan de blivit överraskade av väktare. Syftet med attentatet var att skrämma folk från att rösta, och i ett brev - poststämplat före dådet - till olika medier tog "svenska al-Qaida" på sig ansvaret. Enligt vad Expressen erfar har den häktade 19-åringen - som kom till Sverige för några år sedan med sina föräldrar - varit den mest drivande personen. Han har också kontakter med andra islamister som förespråkar våld. På internet har 19-åringen även uppmanat till attentat mot västerländska intressen. En rad omständigheter gör att Säpo misstänker att 19-åringen och kretsarna runt honom planerade att genomföra bombattentat i Sverige.

Hemliga sprängningar

Polisen vet att personerna utfört provsprängningar av bomber i hemlighet. Bomberna har varit uppbyggda på samma sätt som de som användes i London den 7 juli förra året. Totalt dog då 56 personer när terrorister utlöste flera bomber i tunnelbanesystemet som hämnd för Storbritanniens inblandning i Irakkriget. När polisen gjorde husrannsakan i 19-åringens bostad gjordes flera intressanta fynd. Bland dessa komponenter och laddningar för bombtillverkning. Den häktade 19-åringen förnekar brott.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT KVÄLLSPOSTEN - FÖR INLOGGADE
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: