På E22 inträffade en singelolycka vid Gårdstånga i riktning mot Lund Foto: Andreas Holm
På E22 inträffade en singelolycka vid Gårdstånga i riktning mot Lund Foto: Andreas Holm
På väg 19 i Tomelilla kanade en lastbil över i fel körriktning. Vägen stängdes av under det efterföljande räddningsarbetet. Foto: Anders Gronlund
På väg 19 i Tomelilla kanade en lastbil över i fel körriktning. Vägen stängdes av under det efterföljande räddningsarbetet.  Foto: Anders Gronlund
Det blir mer vinter – redan i den kommande veckan, lovar meteorologen Johan Groth. Foto: Ylwa Yngvesson
Det blir mer vinter – redan i den kommande veckan, lovar meteorologen Johan Groth. Foto: Ylwa Yngvesson

Varning för halkan:
"Ett förrädiskt läge"

Publicerad

Risken är stor för halka på de sydsvenska vägarna under söndagen – precis som på lördagen, då ett antal trafikolyckor inträffade. Fuktig luft ger frost på vägbanorna både morgnar och kvällar.

– Det är ett förrädiskt väderläge just nu, säger meteorologen Johan Groth på vädertjänsten Storm.

Flera olyckor inträffade under lördagen i den hala morgontrafiken.

•Efter en masskrock på E6 stängdes vägen av och tre personer fick föras till sjukhus.

•På E22 inträffade en singelolycka vid Gårdstånga i riktning mot Lund.

•På väg 19 i Tomelilla kanade en lastbil över i fel körriktning.

•En personbil körde ner i diket på väg 25 vid Kårestad i Småland.

Fortsatt vinterväglag

Och väglaget riskerar alltså bli lika oförutsägbart under resten av helgen och i början av den kommande veckan. Det är läge att hålla igen lite och vara lätt på gaspedalsfoten. Men alla tänker inte så.

– Man blir förvånad över att folk öser på som vanligt, säger Johan Groth.

Just nu är det minusgrader på nätterna och några få plusgrader dagtid. Samtidigt är det stor risk för dimma eller dimmoln.

– Fukten spär på frostsättningen på vägarna, säger Johan Groth.

– När det klarnar upp nattetid så fryser det på och kan bli oroligt halt. Men det är en halka som syns – det glimmar lite när man åker, man kan se att det nästan är lite vitt på asfalten.

Vintern kommer tillbaka

Under den kommande veckan väntas vintern komma tillbaka på allvar. Det börjar med snö redan under måndagen.

– Ett nederbördsområde drar in söderifrån och breder ut sig över större delen av Skåne, Blekinge och kanske ända uppåt Kalmar. Det kan ge någon centimeter snö och som mest kanske en halv decimeter, säger Johan Groth.

– Efter detta växer ett högtryck in. Det blir lite kallare luft med minusgrader, kanske en blek februarisol på tisdag. Eventuellt får vi sedan mer snöfall i slutet av veckan. De blir lite vintrigare.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida