Kartlägger området. Bob G Lind har ägnat mycket tid åt att kartlägga och dokumentera den drygt tre tusen är gamla offerplatsen utanför Vitemölla på Österlen. "Man trillar baklänges av ren häpenhet", säger Nils-Axel Mörner, en av Sveriges främsta geologer. Foto: Robert Ullmin
Kartlägger området. Bob G Lind har ägnat mycket tid åt att kartlägga och dokumentera den drygt tre tusen är gamla offerplatsen utanför Vitemölla på Österlen. "Man trillar baklänges av ren häpenhet", säger Nils-Axel Mörner, en av Sveriges främsta geologer.  Foto: Robert Ullmin

Världsfynd på Österlen

Publicerad
Uppdaterad
En tidigare okänd, över 3000 år gammal stensättning har hittats på Österlen.
Anläggningen som är äldre än Ales stenar upptäcktes av forskaren Bob G Lind - som visar fyndet exklusivt för Kvällsposten.
Den fristående arkeoastronomi-forskaren Bob G Linds teorier om Ales stenar satte hela den akademiska eliten på plats.
180 meter lång
Hans nya upptäckt får Ales stenar att blekna.
– Tveklöst den största hittills i Nordeuropa genom alla tider!

Det handlar om den

3 000-3 500 år gamla solkalendern och kultplatsen Heimdalls stenar. Bortåt 800 år äldre än Ales stenar och en betydligt större anläggning.
En 180 meter lång stensättning, formerad på ett ytterligt sinnrikt sätt efter årets olika solstånd.
Här dyrkade Österlenbor från äldre bronsåldern sina gudar och gudinnor. Här offrade de både levande varelser och döda ting för att be om goda skördar och fruktbarhet.
Vid höstdagjämningen tackade de för båda sakerna via tacksägelseriter.

Väl kartlagd anläggning

Den två hektar stora kultplatsen är belägen strax norr om Vitemölla på Österlen.
Under en lång period har Bob Lind använt det mesta av sin vakna tid till att mäta, kartlägga och dokumentera.
– Jag promenerade på den stora ängen tillsammans med några vänner och kände en instinktiv spänning.
När han flygfotograferade området klarnade det.
– Plötsligt såg jag hela sammanhanget. Mina mätningar bekräftade alla teorier. Det var en mycket exakt solklocka och därtill offerplats.


Stor fallossymbol

Som kronan på verket i hela jätteanläggningen finns en magnifik fallossymbol.
– Det är troligt att denna fruktbarhetssymbol användes för blot- och offerriter då solen gick ned över stenen vid vintersolståndet.

Kontakt med Medelhavet

Manslemmen med tillhörande testiklar, omegatecken och ett flertal inristningar tyder på att Österlenborna redan under bronsåldern hade väletablerade kontakter med de högkulturella folken vid östra Medelhavet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag