Två män tog sig till Domsten i Skåne med gummibåt natten till söndag. Foto: Stefan Lindblom/HBG-BILD
Två män tog sig till Domsten i Skåne med gummibåt natten till söndag. Foto: Stefan Lindblom/HBG-BILD
Männen togs av kustbevakningen på plats. Foto: Stefan Lindblom/HBG-BILD
Männen togs av kustbevakningen på plats. Foto: Stefan Lindblom/HBG-BILD
En av männen saknade id-handlingar och den andra mannen misstänks nu för människosmuggling. Foto: Stefan Lindblom/HBG-BILD
En av männen saknade id-handlingar och den andra mannen misstänks nu för människosmuggling. Foto: Stefan Lindblom/HBG-BILD
Polisen misstänker också att gummibåten som de två färdats i är stulen någonstans i Helsingör i Danmark. Foto: Stefan Lindblom/HBG-BILD
Polisen misstänker också att gummibåten som de två färdats i är stulen någonstans i Helsingör i Danmark. Foto: Stefan Lindblom/HBG-BILD
Vid lunchtid på söndagen förhördes de två männen av polis. Foto: Stefan Lindblom/HBG-BILD
Vid lunchtid på söndagen förhördes de två männen av polis. Foto: Stefan Lindblom/HBG-BILD
Männen kom i land med gummibåten i Domsten i Skåne. Foto: Stefan Lindblom/HBG-BILD
Männen kom i land med gummibåten i Domsten i Skåne. Foto: Stefan Lindblom/HBG-BILD

Två greps – misstänkt människosmuggling

Publicerad

En man är misstänkt för att ha smugglat en man utan id-handling i gummibåt över till Sverige.

– Vi har anledning att misstänka att mannen utan ID har tagit sig in i landet illegalt och att den andre har hjälpt honom, säger Marcus Andersson, inre befäl vid polisen i Helsingborg.

Strax före klockan tre natten mot i dag fick polisen och kustbevakningen tips från danska sjöräddningen om att en gummibåt var på väg mot Sverige.

– Vi skickade en enhet så fort vi kunde. Men de hann över innan vi var framme, säger Jesper Bäckstedt vid kustbevakningens ledningscentral Sydväst till TT.

Sa sig vara från Irak

I Domsten norr om Helsingborg hittade polisen en gummibåt med utombordsmotor. I närheten greps två män. En man hade norsk legitimation och är 24 år. Den andre hade ingen id-handling och uppgav att han är 27 år och från Irak.

Polisen misstänker att gummibåten stals i Helsingör.

– Det ligger en del grejer som det står Helsingör på, så därför tror vi att båten tillgripits där, säger Marcus Andersson.

Männen förhördes och anhölls efteråt för häleri. 24-åringen är även misstänkt för människosmuggling. Nya förhör väntar i morgon.

"Danmark är ingen krigszon"

Efter id-kontrollerna på Kastrup har kustbevakningen förhöjd beredskap i Öresund. Danska aktivister säger sig stå redo att smuggla över människor i båtar och jämför med andra världskriget då danskar flydde över sundet.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) är skeptisk till den jämförelsen.

– Några kommer försöka ta sig den vägen, men jag tror inte det kommer att vara någon stor sak. Det finns bättre vägar, som att hyra bil eller åka taxi. Helsingör är inte Medelhavet och Danmark är ingen krigszon eller diktatur. Danmark är ett fredligt land där man kan söka asyl, säger han till Svenska Dagbladet.

Jesper Bäckstedt känner inte till tidigare fall av misstänkta flyktingbåtar sedan kontrollerna infördes.

– Öresund är en av de mest trafikerade och trängsta vatten vi har i Sverige, det medför en del risker att ge sig över där, säger han till Helsingborgs Dagblad.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida