Martin Morand vann "Dessertmästarna"
Martin Morand vann "Dessertmästarna"

Tredje raka för Skåne i "dessertmästarna"

Publicerad

Det blev skånsk seger för tredje året i rad ”Dessertmästarna” i Kanal 5. Under tisdagskvällen korades Martin Morand, 39 år, från Sankt Olof på Österlen till vinnare.

– Det känns helt underbart, säger Martin om segern när Kvällsposten når honom på tisdagskvällen.

Han berättar att han såg finalen på tv tillsammans med nära och kära under tisdagskvällen och passade på att fira sin nya titel som han hållit hemlig ett tag.

I finalen tävlade han mot en annan skåning, nämligen Jonas Nilsson från Landskrona, som Martin vanligtvis är lagkamrat med i Skåne Kulinar.

– Vi har känt varandra länge så det var lite speciellt för oss båda att tävla mot varandra, säger han.

I oktober kommer de återigen att stå sida vid sida när Skåne Kulinar tävlar i OS i tyska Erfurt.

Van att tävla

Att Martin Morand är van i tävlingssammanhang, han har bland annat fyra OS och fem VM bakom sig tror han var en stor fördel.

– Jag blir lugn när det är allvar och arbetar väldigt fokuserat och systematiskt, säger han och tillägger:

– Och så är jag smaksäker!

Och hur kommer det sig att just skåningar är så bra på desserter?

Det är tredje gången en Skåning tar hem segern, tidigare har Malmöbaserade Marie Skogström och Joel Lindqvist kammat hem titeln.

Mer experimentella i Skåne

– Här i Skåne har vi ett fantastiskt skafferi med råvaror och nära till lokala producenter. På Österlen har du nära till att plocka hallon, björnbär, harsyra, havtorn och annat som växer vilt i skogen, jämfört med i en storstad som Stockholm. Jag tror det gör att vi är lite mer experimentella här nere.

Martin Morand kommer ursprungligen från Höllviken och har tidigare varit med och startat upp bland annat Köttbaren tillsammans med Melker Andersson i Caroli i Malmö. Numera arbetar han på cateringföretaget Caterevent som bland annat levererar mat till landshövdingens residens och Falsterbo horse show. Därutöver driver Martin Pastry Inspiration, och håller i pralinkurser och dessertutbildningar. Just nu planerar han för en exklusiv pralinkollektion som han ska släppa tillsammans med finalisten Jonas Nilsson till alla hjärtans dag.

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida