Mördad av misstag. Charles Limerius söner berättade i går i Malmö tingsrätt om det oförklarigla mordet och alla frågor och spekulationer som det gav upphov till.
Mördad av misstag. Charles Limerius söner berättade i går i Malmö tingsrätt om det oförklarigla mordet och alla frågor och spekulationer som det gav upphov till.

Sönerna berättar om sorgen efter sin far

Publicerad

MALMÖ. Deras pappa sköts oförklarligt ihjäl på öppen gata i vintras.

Nu berättar Charles Limerius söner om alla frågorna och spekulationerna som mordet ledde till.

– Det gick absurda rykten som att han tafsat på en liten pojke under basketträning, sa en av sönerna i tingsrätten i går.

Mordet på Charles Limerius, 48, på Kantatgatan i Malmöstadsdelen Lindängen den tredje januari i år var ett misstag.

Enligt åklagarens teori var mördaren egentligen ute efter en tungt kriminell 54-årig man som var bosatt i samma hus och som till utseendet liknade Charles Limerius.

Därför kunde varken anhöriga eller polis hitta någon rimlig förklaring till varför just han sköts.

Samma dag som han mördades var Charles Limerius på väg till Lund för att se en av sönerna spela en basketmatch. Sonen fick flera timmar senare veta varför inte hans pappa inte kom till matchen.

– Mamma ringde flera gånger på min mobiltelefon, men ville inte säga vad som hänt förrän jag kom hem.

Sönerna vittnade i går i tingsrätten om att alla frågetecknen som mordet orsakade.

– Det svåra var att man själv trodde att han gjort något dåligt. Ett tag trodde jag att han sköts för att han lånat pengar han inte kunde betala tillbaka.

Ryktesspridningen var värst på diskussionsforum på nätet som flashback. De spekulationer som cirkulerade kastade en mörk skugga över Charles Limerius som visade sig vara helt felaktig när det avslöjades att mördaren egentligen varit ute efter hans granne.

–  Jag saknar honom väldigt mycket och tänker på honom varje dag, säger en av hans söner.

Den sista av hans anhöriga som såg Charles Limerius i livet var hans åldriga mamma. Kvart i tolv sa han hej till henne och lämnade lägenheten på Kantatgatan. När hon åkte ner för att kasta sopor några minuter senare möttes hon av polisens avspärrning.

Hennes vittnesmål berörde alla i Malmö tingsrätt när hon gråtande berättade om chocken hon fick när hon fick veta att det var hennes son som låg död under filten på trottoaren.

– Han var mitt enda barn. Jag fattar inte varför det här hände mig. Varje dag väntar jag på att han ska komma hem igen.

Per-Ola Ohlsson
Per-Ola Ohlsson

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida