AKADEMILEDAMOT. Dirty snow står bakom Snuskiga akademien som ger ut sin ordlista i bokform i sommar. Foto: JENS NORDSTRÖM
AKADEMILEDAMOT. Dirty snow står bakom Snuskiga akademien som ger ut sin ordlista i bokform i sommar. Foto: JENS NORDSTRÖM

Snuskiga akademin – så jagar de nya sexord

Publicerad

Det är inte lätt att vara snuskig på ett trevligt och begåvat sätt.

Men det finns hjälp att få. De 17 ledamöterna i Snuskiga akademien listar ord som varken är osmakliga eller förnedrande.

- Själv är jag väldigt förtjust i ordet apoknullyps, säger initiativtagaren Dirty snow.

Hon är hiphopmusiker i Malmö och kallar sig i offentliga sammanhang inget annat än Dirty snow.

- Idén till Snuskiga akademien dök upp när jag skrev låttexter och inte fick till den variation i språket som jag ville ha, berättar hon. Vill man till exempel snacka om det kvinnliga könsorganet så finns det bara ordet fitta som jag kan tänka mig att använda. De flesta andra känns äckliga och förnedrande.

- Det finns heller inget bra neutralt ord för en kvinna som tar för sig sexuellt. Mansslukerska är lite för brutalt tycker jag. Då slog det mig att det bästa vore att hitta på nya ord.

Även gamla ord får OK

Så Dirty snow samlade ihop 16 ledamöter med olika ålder och olika bakgrund och bildade Snuskiga akademien. Tillsammans med en 17:e ledamot, som byts ut en gång i månaden, granskar akademien de snuskiga ord som allmänheten föreslår på hemsidan.

- Jag ville ha lite stil på det, säger Dirty snow. Dessutom ville jag ha en blandad akademi med personer med olika erfarenheter.

Snuskiga akademin är främst ute efter helt nya ord och ordkombinationer.

- Visst har vi godkänt en del gamla ord, som till exempel klitta, men vi tycker bäst om de helt nya orden, säger Dirty snow.

Orden ska helst ha med sex att göra.

- Vi tycker nog att vi är ganska bra på att prata om sex i Sverige, men jag tror att vi inte alltid får till det när det blir personligt och nära, till exempel med partnern eller kompisarna. Och det beror kanske delvis på att vi saknar de rätta orden.

Blir en bok

Ordlistan på Snuskiga akademiens hemsida växer varje månad och det är tänkt att den ska ges ut som en bok.

- Jag är positivt överraskad av svenskarna påhittighet när det gäller att hitta på nya ord, säger Dirty snow. Det har kommit in ord som faktiskt vidgat mitt medvetande. När jag såg ordet smygkomma gick det upp ett ljus för mig.

En av ledamöterna i Snuskiga akademien är Bengt G Dagrin i Ystad som ligger bakom Stora fula ordboken, som i höst kommer ut i en femte upplaga.

- Jag hoppas att de två böckerna kan komplettera varandra, säger han. Jag är ju nu uppe i 18 000 fula ord i min bok. Men Snuskiga akademien koncentrerar sig på helt nya ord när det handlar om sex, och även om det är jättesvårt att få fram nya slagkraftiga ord på det området så är det värt ett försök.

Anders Bengtsson
Anders Bengtsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag