Judiska församlingen i Malmös rabbin Shneur Kesselman attackerades. Foto: Karl Melander
Judiska församlingen i Malmös rabbin Shneur Kesselman attackerades. Foto: Karl Melander

Shneur Kesselman attackerad i Malmö

Publicerad

Judiska församlingen i Malmös rabbin Shneur Kesselman och synagogans ordförande Hugo Klein attackerades två gånger under lördagskvällen.

Passerande bilar kastade en glasflaska och en tändare mot dem.

– Jag vill inte stanna kvar här, säger Hugo Klein.

Den första incidenten skedde vid 19-tiden på lördagen då rabbinen och Hugo Klein var på väg till synagogan.

– Det kom en bil och någon däri blev så arg över att vi var judar att den kastade en cigarettändare mot oss, säger Hugo Klein, som är ordförande för synagogan.

Två timmar senare bestämmer sig Klein för att följa rabbinen hem. Vid saluhallen på Föreningsgatan kommer ytterligare en bil med flera män. De kastar en glasflaska som krossas mot väggen precis nära Shneur Kesselman och Hugo Klein.

– Den kunde lika gärna ha träffat någon av oss i huvudet. De skrek F-ordet och så "judar", säger Hugo Klein.

– Det är hemskt. Det finns inget annat ord. Det är en skam, säger Kesselman till Sydsvenskan.

Han tycker att händelserna var obehagliga men berättar att det inte är första gången sådant här händer. Det är ofta människor som skriker efter rabbinen och under natten till torsdagen vandaliserades synagogan i Malmö.

– Jag känner att jag inte vill stanna kvar i Malmö. Det som inte är okej i Sverige är att vi knappast får något skydd. I Frankrike finns det till exempel polisbevakning utanför synagogorna, säger Hugo Klein.

Polisen rubricerar händelsen som försök till misshandel.

– Vi har säkrat delar av glasflaskan och skickat för teknisk undersökning samt hållit förhör med målsägandena och ett vittne, säger Björn Svensson, inre befäl vid Malmöpolisen.

Jennie Aquilonius

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida