Arminas Pileckas höggs ihjäl på Göingeskolan. Foto: Tomas Leprince
Arminas Pileckas höggs ihjäl på Göingeskolan. Foto: Tomas Leprince
Personer vid satte ner ljus och blommor utanför Göingeskolan. Foto: Jens Christian
Personer vid satte ner ljus och blommor utanför Göingeskolan. Foto: Jens Christian

Så dog Arminas – ett knivstick rakt i hjärtat

Publicerad

Arminas Pileckas, 15, dödades mitt i korridoren på Göingeskolan i Broby.

En 14-årige elev är misstänkt för att ha utfört dådet.

Enligt källor till Aftonbladet ska pojken ha planerat attacken och även sökt information på nätet för att lära sig döda.

Attacken mot 15-åringen inträffade vid lunchtid på måndagen i en korridor på Göingeskolan i Broby.

Enligt vittnesuppgifter ska 14-åringen ha överraskat Arminas Pileckas bakifrån.

Uppgifter till Kvällsposten gör också gällande att Arminas Pileckas träffades av ett dödande hugg i hjärttrakten. En källa till tidningen Aftonbladet säger även att pojkens ska ha gjort sökningar på nätet kring hur man dödar en människa.

Kammaråklagare och förundersökningsledare Pernilla Tallinger vill inte lämna några kommentarer kring själva händelseförloppet utan inväntar obduktionsrapporten.

– Jag spekulerar inte utan väntar på obduktionen. Vi håller på med ett stor pussel och det är förstås en stor pusselbit, säger hon.

Tillhygge i beslag

Hon säger dock att ett tillhygge är taget i beslag, men vill inte ange vilken typ det handlar om.

Inga nya förhör har hållits med den misstänkte 14-åringen under tisdagen.

– Han fick under måndagen ge sin bild av händelsen i ett väldigt långt förhör. Sedan får vi invänta olika tekniska analyser och vittnesuppgifter som han sedan får bemöta, säger hon men vill inte säga något om vad som har sagts i förhör eller pojkens inställning.

Tidigare konflikt på Göingeskolan

Polisen och skolan har tidigare gått ut med uppgiften att dådet föregåtts av en konflikt mellan de två pojkarna.

– Vi var rätt solklara när det här hände att det inte är en isolerad händelse utan att det är en del av ett händelseförlopp. Sedan måste vi ju försöka reda ut vad det är som har hänt, säger Pär Cederholm, lokalpolis i Hässleholm.

Polisen tittar också på tidigare ärenden där pojkarna förekommit.

– Det finns inte så många, men det finns och där letar vi förstås orsaker varför detta hänt, säger Pär Cederholm.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida