"Vår negerslav är bortsprungen" stod det på affischen som föreställde en bild på Afrosvenskarnas riksförbunds ordförande Jallow Mamodou.
"Vår negerslav är bortsprungen" stod det på affischen som föreställde en bild på Afrosvenskarnas riksförbunds ordförande Jallow Mamodou.

Provokatör i Malmö dömd för slavaffisch

Publicerad
Uppdaterad
Tre svartsminkade personer, med rep kring halsen, såldes som slavar vid en låtsasauktion på en studentfest i Lund.
Efteråt följde konstnären och provokatören Dan Park i Malmö upp affischer med texten "Vår negerslav är bortsprungen".
Affischerna ledde till åtal. I dag dömdes Dan Park för förtal och hets mot folkgrupp till villkorlig dom och dagsböter.
Det var studenttidningen Lundagård som först berättade om studentfesten som Hallands nation i Lund arrangerade i april förra året. Festen hade temat "djungel", och till middagen kom tre personer med svart färg i ansiktet och rep runt halsen. De leddes av en "slavdrivare".
Senare under kvällen hölls en fejkad auktion där "slavarna" såldes till festdeltagarna. När en internationell student frågade vad studenterna skulle föreställa blev svaret "I'm a nigger".

Hets mot folkgrupp

Jallow Momodou som är aktiv Afrosvenskarnas Riksförbund polisanmälde slavauktionen. Några dagar senare satte den provokative konstnären Dan Park upp affischer med fejkande bilder på Momodou iförd halskedja samt texten "Vår negerslav är bortsprungen". Dessutom framgick namn och telefonnummer till Hallands nations dåvarande kurator Elinor Lavesson på affischen.
Park åtalades för hets mot folkgrupp, medan studenterna som iscensatte slavauktionen slapp åtal.

Kränkande

I dag dömde Lunds tingsrätt Dan Park för förtal och hets mot folkgrupp. Park döms till villkorlig dom och totalt 6 000 kronor i dagsböter. Han ska också betala 10 000 kronor i skadestånd vardera till Jallow Momodou och Elinor Lavsesson.
I domen skriver tingsrätten att affischen missaktat och kränkt både Momodou och Lavesson. Till sitt försvar har Dan Park sagt att han med affischen avsåg att kommentera "slavauktionen", som i hans ögon fick oproportionerliga konsekvenser.
Tingsrätten anser också att Dan Park kränker mörkhyades rättigheter på ett sätt som inte kan motiveras av yttrandefriheten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag