Politikerna vädjar om hjälp att rädda Araby

Publicerad

Knark och prostitution. Maffialiknande grupperingar och handel med stöldgods.

Så beskrivs situationen i bostadsområdet Araby i Växjö. Nu slår ledande politiker larm till länspolismästaren och vädjar om hjälp.

Arabyområdet är en del av det så kallade miljonprogrammet och byggdes på 60-70-talet i Växjö. Det beskrivs som en mångkulturell stadsdel och bara 55 procent av den vuxna befolkningen har ett arbete.

Under 2013 visade trygghetsmätningar att boende i området upplevde stora problem med bland annat ordningsstörningar.

Nu larmar de ledande politikerna i Växjö om att något konkret måste göras för att situationen inte ska gå överstyr. I brevet till länspolismästaren beskriver kommunalråden Bo Frank (M), Per Schöldberg (C) och Charlotta Svanberg (S) ett bostadsområde där prostitution, drogmissbruk och maffialiknande grupperingar förekommer.

Vill ha ökad polisnärvaro

Informationen utgår från rapporter från kommunanställda som arbetar i området.

I skrivelsen till länspolismästaren står också om droger och kriminella beteenden så långt ned som till mellanstadiet. Ungdomar prostituerar sig för att få tillgång till droger och barn och ungdomar fungerar som springpojkar i ett större maffialiknande organiserat system.

Enligt kommunalrådens beskrivning finns minst ett 40-tal ungdomar i riskzonen.

Politikerna efterlyser förebyggande relationsskapande insatser och en ökad polisnärvaro i området, något de anser saknas i dag.

Nu vill de veta vad polisen tänker göra för att möta den problematik kommunen lyfter fram. Inte minst under sommaren när polisen normalt drar ner på sina resurser.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida