En pojke knivskars på en skola på måndagen – 15-åringen avled av sina skador. Foto: Jens Christian/topnews.se
En pojke knivskars på en skola på måndagen – 15-åringen avled av sina skador. Foto: Jens Christian/topnews.se
Knivdramat ska ha skett under en rast i ett av skolans uppehållsrum. Foto: Jens Christian/topnews.se
Knivdramat ska ha skett under en rast i ett av skolans uppehållsrum. Foto: Jens Christian/topnews.se
Ett stort polispådrag tyckte ut till skolan. En 14-åring misstänks vara gärningsmannen. Foto: Jens Christian/topnews.se
Ett stort polispådrag tyckte ut till skolan. En 14-åring misstänks vara gärningsmannen. Foto: Jens Christian/topnews.se
Ett minnesbord med den dödade pojkens fotografi har ställts upp utanför skolan. Flera ljus har tänts och det har lämnats blommor. Foto: Jens Christian/topnews.se
Ett minnesbord med den dödade pojkens fotografi har ställts upp utanför skolan. Flera ljus har tänts och det har lämnats blommor. Foto: Jens Christian/topnews.se
Vakter kommer att vara på plats på skolan under tisdagen, som en trygghetshöjande åtgärd. Foto: Jens Christian/topnews.se

Vakter kommer att vara på plats på skolan under tisdagen, som en trygghetshöjande åtgärd.

 Foto: Jens Christian/topnews.se

Pojke död efter knivattack på skola

Publicerad

En 15-årig pojke avled efter en knivattack på Göingeskolan i Broby i norra Skåne.

– Pojken är avliden och anhöriga är underrättade, bekräftar Gunilla Milstam vid Region Skånes pressjour.

Vid 12.45-tiden knivhöggs en 15-årig pojke i en korridor vid ett uppehållsrum på Göingeskolan i Broby. Han fördes till Centralsjukhuset i Kristianstad där han avled vid 14.30-tiden. Hans anhöriga underrättades.

En 14-årig pojke greps misstänkt för dådet. Båda är elever på högstadieskolan, som har 250 elever.

– Pojken omhändertogs av våra patruller på plats och togs till polisstationen. Han förhördes tillsammans med personal från socialtjänsten, säger Jimmy Modin, informatör vid polisens ledningscentral region syd.

14-åringen omhändertogs efteråt av sociala myndigheter. Polisen rubricerar ärendet som mord.

En tidigare konflikt

Efter knivdramat avbröts undervisningen omedelbart på skolan och rektorn Robert Dirksen informerade samtliga elever.

– Många av eleverna är naturligtvis tagna och ledsna. Vi såg det inte som möjligt att driva undervisningen vidare. Många föräldrar kom också till skolan för att ta hand om sina barn och informera sig om vad som hänt, säger rektorn.

Både offrets och 14-åringens föräldrar var snabbt på plats på skolan. Även socialtjänsten fanns på plats.

Östra Göinge kommun skriver på sin hemsida att dådet ska ha varit en personlig uppgörelse mellan de två inblandade pojkarna. Enligt uppgifter till Kvällsposten har det tidigare förekommit bråk vid skolan och två elever ska tidigare ha hotats.

– De två pojkarna har haft en gammal schism. Det är någonting som har hänt tidigare, det har vi fått information om från polisen, säger Bertil Håkanson, säkerhets- och beredskapssamordnare i Östra Göinge kommun.

– Vi vet att det troligtvis rör sig om en konflikt som har eskalerat till bråk, säger Jimmy Modin.

Krisgrupp och minnesbord

En krisgrupp samlades på skolan. Under kvällen höll skolan öppet och många människor samlades. Ett minnesbord ställdes upp utanför skolbyggnaden. På bordet stod ett fotografi av offret. Ljus tändes och blommor lämnades.

Under tisdagen ställs all ordinarie undervisning in, men eleverna välkomnas att delta på en minnesstund som ska hållas.

– Det kommer bli tillfälle för eleverna att prata och träffa människor som kan stötta dem. Det här är en sån händelse som berör hela skolan och hela kommunen, säger Bertil Håkansson.

Vakter kommer att vara på plats på skolan under tisdagen, som en trygghetshöjande åtgärd, skriver kommunen på sin hemsida.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida