Barnen på asylboendet växer inte som de ska, larmar en dietist. Foto: Åke Thim
Barnen på asylboendet växer inte som de ska, larmar en dietist.  Foto: Åke Thim
Migrationsverket ansvarar för asylboendet. Foto: Linda Bergh
Migrationsverket ansvarar för asylboendet.  Foto: Linda Bergh

Larmet: Barnen på asylboendet växer inte

Publicerad

Barnen på asylboendet utanför Höganäs ökar inte i vikt som de ska.

Det har nu gjort att en dietist har slagit larm – och kommunen har gjort en inspektion.

Dietisten har lämnat in orosanmälan eftersom barnen på asylboendet utanför Höganäs, i nordvästra Skåne, inte följer den tillväxtkurva som de borde följa. P4 Malmöhus rapporterar att det även tidigare kommit signaler från boendet att allt inte står rätt till när det gäller kosten.

P4 Malmöhus har intervjuat Peter Schölander (M), som är ordförande i socialnämnden i Höganäs kommun, som säger att larmet från dietisten är den första formella orosanmälan som kommit in.

De ansvarar för barnen på asylboendet

Migrationsverket ansvarar för boendet, säger Schölander, men det är kommunen som ansvarar för barnen.

– Jag vet vad man får betalt för att driva verksamheten och jag tror säkert att det finns pengar till näringsrik kost, säger Schölander till P4 Malmöhus.

Kommunen har agerat efter orosanmälan och strax innan påskhelgen gjordes en inspektion. Vad som konkret kommer att göras står dock ännu ej klart.

– Jag vet ännu inte vad man kom fram till och vilka åtgärder man får ta till. Det kan vara att flytta barn eller något annat, men det får professionen ta ställning till, säger Schölander.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida