En kvinna och hennes nyfödda barn avled i samband med förlossningen på Centrallasarettet i Växjö i helgen. Foto: Carl Carlert
En kvinna och hennes nyfödda barn avled i samband med förlossningen på Centrallasarettet i Växjö i helgen. Foto: Carl Carlert

Kvinna och barn avled vid förlossning

Publicerad

En kvinna och hennes nyfödda barn avled i samband med förlossningen på Centrallasarettet i Växjö i helgen, rapporterar Smålandsposten.

Sjukhuset ska analysera vad som hände och händelsen ska även anmälas enligt lex Maria.

– Alla våra tankar går till kvinnans och barnets anhöriga, säger Stefan Ahlrik, pressekreterare vid Region Kronoberg.

Tragedin inträffade på Centrallasarettet i Växjö under natten och morgonen mot söndag, säger Stefan Ahlrik till Kvällsposten.

– Exakt vad som hände vet jag inte men jag kan bekräfta att två personer, en kvinna och hennes nyfödda barn, avled under en förlossning.

Region Kronoberg vill med hänsyn till de anhöriga och personalen som var med på förlossningen inte lämna några närmare detaljer om det inträffade.

– Alla som har varit involverade i det här är otroligt tagna. Det är en hemsk upplevelse för både kvinnans familj och anhöriga samt personalen. Vi försöker stötta och finnas till, säger Stefan Ahlrik.

Ska utreda vad som hände

Händelsen ska nu analyseras och utredas och Region Kronoberg kommer också göra en anmälan till Socialstyrelsen enligt lex Maria.

– När händelseanalysen är genomförd kommer vi ha en bättre bild av vad som hände. Men det är oklart när den är klar, säger Stefan Ahlrik, pressekreterare vid Region Kronoberg till Smålandsposten.

Händelseanalysen innebär bland annat att journaler ska granskas och att man ska prata med personalen som var med under förlossningen.

Stefan Ahlrik påpekar samtidigt att den här typen av incidenter är mycket ovanliga.

Fanns det några kända riskfaktorer i samband med graviditeten och förlossningen?

– Det kan jag inte svara på, det är bland annat därför vi gör en händelseanalys, säger Stefan Ahlrik.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida